Landshövdingen svarar Björkman och reder ut myndighetsansvaret

Gotland2007-06-14 02:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gotland har en unik situation. Samma ö är kommun, regionkommun och län. Det som inte är unikt för Gotland är lagstiftningen. Samma lagar gäller på Gotland som i övriga Sverige.

Den senaste tiden har debatten gått varm efter länsstyrelsens upphävande av byggnadsnämndens beslut att ge tillfälligt bygglov för 40 villavagnar på Snäcks camping. Vi vill berätta om vår roll som överprövande myndighet. Vi har också många andra roller i det gotländska samhället, men då får vi hänvisa till vår hemsida, www.i.lst.se.

Kommunen tar dagligen ett stort antal beslut av vitt skilda slag. Vissa av dem kan överklagas till länsstyrelsen. De kommunala beslut som överklagas till länsstyrelsen fattas i enlighet med en viss lag, exempelvis plan- och bygglagen, miljöbalken, djurskyddslagen eller livsmedelslagen.

Skyldiga pröv överklagande
Besluten är inte i första hand politiska. Kommunen är skyldig att fatta dessa beslut, exempelvis efter att någon lämnat in en ansökan. Länsstyrelsen är på motsvarande sätt skyldig att pröva kommunens beslut om någon överklagar det. Vår roll i detta sammanhang påminner om domstolens.

Rätten att överklaga beslut som berör ens egna intressen är grundlagsfäst i regeringsformen och följer också av Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter. I denna rättighet ligger att den överprövande instansen ska göra en saklig och oberoende prövning. Den överprövande instansen får inte påverka den beslutande instansen på något sätt, liksom den beslutande instansen inte får påverka den överprövande. Därför kan samråd mellan länsstyrelsen och kommunen inte ske i dessa fall.

Inte fri att besluta
Fortsättningsvis utgår vi från exemplet bygglov, eftersom det är ett sådant beslut som debatten har handlat om. Kommunerna har befogenhet och skyldighet att besluta om bygglov. Även om plan- och bygglagstiftningen lämnar visst utrymme åt kommunen att bestämma var och hur bebyggelse får ske har den dock långt ifrån en fri beslutanderätt.

Kommunen måste hålla sig inom de ramar som anges i lagen. Kommunen kan till exempel inte ge bygglov som innebär att människors hälsa riskeras eller att värdefulla natur- eller kulturvärden skadas allvarligt. På samma sätt kan kommunen inte bestämma vilka byggnader som är bygglovpliktiga, tillfälliga eller planstridiga.

Ett bygglov är sällan en isolerad företeelse. Nästan alltid finns det ett flertal allmänna och enskilda intressen som berörs av ett bygglov, på ett positivt eller negativt sätt. Den person som berörs av ett bygglov kan överklaga detta om det går honom eller henne emot. I den debatt som förts har det flera gånger framförts att länsstyrelsen självmant kan överklaga bygglov.

Eftersom dessa uttalanden har målat upp en lite skev bild av våra rättsliga möjligheter vill vi därför understryka att vi inte kan göra detta. På motsvarande sätt som domstolarna kan vi inte agera innan någon har överklagat.

När bygglovet har överklagats ska länsstyrelsen pröva om kommunens beslut kommit till på rätt sätt, om det även i övrigt är lagligt men också om de bedömningar som kommunen gjort är lämpliga.

Ändra eller upphäva
Om beslutet ligger inom de gränser som lagstiftningen medger så ska vi fastställa beslutet. Annars ska vi ändra eller upphäva det. Det har därvid ingen betydelse vilket kommunalt organ som har fattat beslutet eller om en nämnd varit enig eller inte.

Även länsstyrelsens beslut kan överklagas av de inblandade parterna och i vissa fall även av kommunen. Då hamnar ärendet i domstol som ska bedöma ärendet på samma grunder som länsstyrelsen. När viss tid har gått efter sista instansens beslut eller dom så vinner beslutet eller domen laga kraft och kan inte längre överklagas.

Den redogörelse som länsstyrelsen har lämnat avser i första hand bygglov. Som förtydligande kan nämnas att en annan ordning gäller när detaljplaner och andra planeringsinstrument tillkommer och överklagas. I dessa fall är länsstyrelsen inblandad redan i förberedelseskedet och bevakar de statliga intressena.

Länsstyrelsen och kommunen har ett gemensamt ansvar att samverka för Gotlands bästa. Vi ska samarbeta, och samarbetar också, då det gäller att ta fram planer, inventeringar och annat underlag för planeringen. Men då det kommer till överklaganden så har länsstyrelsen en domstolsliknade funktion. Då ska parterna komma till tals på lika villkor.

Läs mer om