Lägg inte ner Strand- gårdens kök i Fårösund!

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Gotland2009-04-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fårösund har under de senaste åtta åren drabbats av flera nedläggningar som utarmat vårt samhälle. Nu har det kommit till vår kännedom att kommunen har för avsikt att lägga ner högstadiet i Fårösund samt Strandgårdens kök. PRO BUNGE vill därför inlägga en protest mot detta nedläggningshot. Köket på Strandgården försörjer daghemmet Sjöliljan, skolan, Stuxgården och Havsgläntan med varm och nylagad mat c:a 315 port/dag. Transporterna av maten är mycket korta.
Endast transporten till skolan, ungefär 300 meter, kräver bil, vilket bör vara ett plus i vår ekokommun.

Så vårt förslag är: i stället för beredningskök i de olika enheterna, som måste förses med nya och energikrävande kyl/frysanläggningar för att förvara kyld mat ,och ombyggnader för potatis och pasta-kokning, samt bilar och personal för distribution från centralkök, satsa på Strandgårdens kök och låt det också i fortsättningen laga maten.
Fräscha upp matsalen och erbjud lunchmat för pensionärer, vilket skulle ge många ensamma möjlighet att äta tillsammans med andra, och få en stunds gemenskap, samt också ge ett bidrag till kommunens ekonomi. Man kunde också satsa på utkörning av mat till kringboende.

Bygg om de lokaler, som nu används i evakueringssyfte, till seniorboende.
Läget nära sundet är attraktivt, och till exempel kök, hiss och gemensamma utrymmen finns redan i huset. Tillsammans med daghemmet skulle då huset bli fullt utnyttjat igen och hyror flyta in. De anställda få behålla sina arbeten och betala skatt till kommunen.
Att främst utnyttja möjligheterna i Strandgården skulle vara till fördel för många människor på nordöstra Gotland, samt miljövänligt och kommunal ekonomiskt. Och hur var det ni sa: “Hela Gotland ska leva."
PRO BUNGE
Läs mer om