Lägg inte ner Strand- gårdens kök i Fårösund!
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Endast transporten till skolan, ungefär 300 meter, kräver bil, vilket bör vara ett plus i vår ekokommun.
Så vårt förslag är: i stället för beredningskök i de olika enheterna, som måste förses med nya och energikrävande kyl/frysanläggningar för att förvara kyld mat ,och ombyggnader för potatis och pasta-kokning, samt bilar och personal för distribution från centralkök, satsa på Strandgårdens kök och låt det också i fortsättningen laga maten.
Fräscha upp matsalen och erbjud lunchmat för pensionärer, vilket skulle ge många ensamma möjlighet att äta tillsammans med andra, och få en stunds gemenskap, samt också ge ett bidrag till kommunens ekonomi. Man kunde också satsa på utkörning av mat till kringboende.
Bygg om de lokaler, som nu används i evakueringssyfte, till seniorboende.
Läget nära sundet är attraktivt, och till exempel kök, hiss och gemensamma utrymmen finns redan i huset. Tillsammans med daghemmet skulle då huset bli fullt utnyttjat igen och hyror flyta in. De anställda få behålla sina arbeten och betala skatt till kommunen.
Att främst utnyttja möjligheterna i Strandgården skulle vara till fördel för många människor på nordöstra Gotland, samt miljövänligt och kommunal ekonomiskt. Och hur var det ni sa: “Hela Gotland ska leva."
PRO BUNGE