Kulturen dansade en sommar?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dans är den konstform och kulturutövning som det satsas resursmässigt minst på både nationellt och regionalt. Dans är en absolut minoritet bland de olika konstformerna och därför ska den prioriteras.
Därför satsades det på regional danskonsulentverksamhet i landet, på Gotland sedan 1998, för att främja dansen. Det togs fram ett nationellt handlingsprogram för dansen 2005 och likaså ett regionalt för Gotland samma år.
För att öka det regionala ansvarstagandet för dansen formulerar Kulturrådet i avsiktsförklaringen med Gotland inför regionbildandet att dansen ska särskilt stärkas.
I det nya kulturpolitiska programmet för Gotland är barn och unga en särskilt prioriterad grupp och då den dansverksamhet som idag finns på Gotland nästan uteslutande består av barns och ungas eget utövande är också denna skrivning ett tydligt stöd för dansen.
Länsinstitutioner inom teater och musik kan söka statliga medel för Länsdans-verksamhet för att föra ut den professionella dansen i landet. Länsteatern på Gotland var huvudman för Länsdans under en treårsperiod men den kommunala finansieringen uteblev redan efter det första och verksamheten ligger nu nere. Är det att främja dansen?
Gotlands kommun ansvarar idag för två viktiga dansverksamheter: dansinriktningen på Elfrida Andréegymnasiets estetiska program samt Kulturskolan på Gotland. Tidigare i år togs beslut om att lägga ner dansinriktningen på gymnasiet och det blir verklighet redan till hösten.
Detta gjordes utan några som helst försök till att hitta en annan lösning eller åtgärder för att hantera ett tillfälligt sviktande elevunderlag. Är det att prioritera dansen?
På Kulturskolan finns dans, musik och teater. Dans är en av de aktiviteter som har längst kö av barn och ungdomar som vill börja på skolan. Eftersom dansundervisningen sker i grupp gör det större antalet betalande elever också att dansen är förhållandevis "kostnadseffektiv".
Trots detta utgör dansen vid Kulturskolan idag endast åtta procent av den totala verksamheten och det finns inga intentioner att utöka den. Är det att särskilt stärka dansen?
Hur ska det se ut när Gotlands kommun, län och region ökar sitt ansvarstagande för dansen och hur gör vi verklighet av alla dessa skrivningar i överenskommelser, riktlinjer, visioner, styrkort, strategier, handlingsprogram och mål?