Kris för "Smidiga Gotland"?

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-06-12 01:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Pigge hotar att lämna Gotland", "Harlevi stöder Pigges angrepp", "Det finns bitterhet på länsstyrelsen", står det med feta rubriker i tidningen. Rubriker som skadar bilden av Gotlands företagsklimat. Det har blivit ett upphetsat tonläge i en del debatter nu på senaste tiden. Jag tänker på debatterna om: Färjetrafiken, bygglovsdebatten, företagsklimatet och regiontillhörigheten.

Frågorna hänger ihop med varandra och handlar ytterst om förutsättningar för utveckling och tillväxt på Gotland. Av det skälet är det viktigt att debatten är saklig och bygger på fakta. Sen får man finna sig i att det finns olika åsikter om lösningar på problemen.

Nu förekommer det många alltför tillspetsade argument och det verkar som att berörda aktörer i vissa fall passar på att "ge igen för gammal ost", hotar eller överreagerar.

Särskilt allvarligt är det att kommun och länsstyrelse inte verkar vara överens om vilka roller de har och vilka spelregler som gäller. Att lagen skall följas är väl alla överens om. Sen kan man diskutera om lagen bör ändras när det gäller exempelvis rätten att överklaga eller hur snabbt överklaganden skall handläggas.

Personangrepp på landshövdingen och önskemål om att "plocka bort tjänstemän som inte passar och har fel attityd", tillhör det som inte bidrar konstruktivt till öns utveckling. Lika osmidigt är det att sitta och vänta på att kommunens beslut skall överklagas och sedan hänvisa till lagen. Det vittnar om ett dåligt samarbetsklimat när man påstår att kommunen ser på vad som är möjligt enligt lagen och att länsstyrelsen ser på vilka hinder som går att sätta upp enligt samma lag.

"Smidiga Gotland" bör väl kunna innebära att länsstyrelsen ger kommunen information om vad lagen tillåter före det att bygglov beslutas? Ett "förhandsbesked" till kommunen hade sannolikt sparat mycket tid när det gäller exempelvis villavagnarna eller utvecklingen på Furilden. "Vi ska inte kommunicera med varandra, då försvinner vår funktion som överprövande myndighet" säger juristen vid länsstyrelsen enligt tidningen. Även om länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och en instans dit kommunens beslut kan överklagas måste man väl kunna tala om i förväg vad som är möjligt eller omöjligt enligt lagen?

Företagsklimatet på ön behöver förbättras, det har jag propagerat för sedan 10 år tillbaks i tiden. Däremot tror jag inte att lösningen är att tillsätta en stark man eller kvinna som skall föra talan för alla företag. Att i mästrande ton tala om för tjänstemän på kommun och länsstyrelse vilka attityder som är "rätt" tillhör inte heller en lösning på väg mot ett bättre företagsklimat. Attityder tar lång tid att förändra och har sin grund i vilka värderingar man har. Det beteende och det bemötande företagen får av tjänstemännen beror i sin tur på de attityder som råder. Kalla det gärna för "företagskultur" även om kommun och länsstyrelse inte är företag.

Min erfarenhet av olika kulturer har jag från 35 år i näringslivet och 10 i kommunal och statlig tjänst. Jag tycker att det förekommer väldigt olika kulturer. Uppenbarligen råder kulturen "du passar inte in i vår organisation" i en del företag medan andra satsar på "högt till tak" och eftersträvar personal med olikheter. Det är även stora skillnader i kultur mellan olika privata företag vilket gör att jag har svårt att se hur man skall kunna företrädas av en stark man eller kvinna som representerar alla företag i olika branscher och med olika storlek och mål.

Handläggningstider som upplevs vara för långa och ett bättre bemötande är ju de viktigaste orsakerna till att Gotland hamnar långt ner bland kommunerna i Svenskt Näringslivs rankinglista. Där spelar enkäter och svaren från företagen en avgörande roll.

Nu finns det uppenbarligen även företag som växer och mår bra på Gotland. Vid sidan av en del turistföretag och lantbruk verkar det gå bra för Nimbus, Payex för att nämna några.

Kanske bör man se mera på "goda exempel" och ha en mer långsiktig strategi när man skall förbättra situationen för den majoritet företagare som i nuläget ger underbetyg åt företagsklimatet. Men det gäller även att lära av misstagen. Vad kunde gjorts bättre när det gäller tillstånd för villavagnar eller eremitkojor ? Hur skall det kunna bli en smidigare och snabbare handläggning nästa gång? Med respekt för varandras roller bör en uppföljning göras.

Gotland behöver definitivt inte mer av den hetsiga debatt med personangrepp och mästrande som nu på senare tid fyllt media. Berörda parter bör nu ta ett steg tillbaka och resonera fram lösningar grundade på fakta och med respekt för varandras åsikter och roller. Färjetrafiken, företagsklimatet, bygglovsprocessen och regionfrågan är för viktiga frågor för att bli föremål för en vulgärdebatt som innehåller hot och personangrepp.

Gotland har en biskop - Lennart Koskinen - som skrivit många bra böcker. En av dom handlar om Etik och moral. Kanske dags att starta en studiecirkel om den saken med de aktuella parterna som deltagare under biskopens ledning?

Läs mer om