Kärnkraft dyrare än vindkraft

Gotland2009-02-06 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kenneth Eriksson, SCA, lever inte i verkligheten när han tror att vindkraft är dyrare än kärnkraft. Han utgår från teorier från kraftindustrin, som sällan visar sig överensstämma med verkligheten. Eriksson borde istället utgå från vad den nya finska reaktorn i Olkiluoto kostar.

Den är redan dubbelt så dyr som vad finska riksdagen trodde när den gav klartecken för bygget, trots fusk med svetsarbetena. Den är dessutom minst 3 år försenad enligt franska Areva, som ansvarar för bygget. Partnern, tyska Siemens, har nu beslutat att dra sig ur bygget på grund av förseningskostnader på drygt 25 miljarder kronor.
Enligt bedömningar från Wall Street i USA kostar ny kärnkraft 10-17 cents/kWh att producera, det vill säga drygt en krona/kWh, jämfört med vindkraft på 50-60 öre/kWh.

Det är en myt att kärnkraften är koldioxidfri. Det framgår av en aktuell studie vid det välrenommerade Stanford-Universitetet i USA, publicerad nyligen i Energy & Environmental Science, 40 sidor, 117 vetenskapliga referenser, " Review of solutions to global warming, air pollution, and energy security". Där jämförs bland annat 9 olika sätt att producera el. Slutsatsen är att kolkraft och kärnkraft är de sämsta alternativen om man vill rädda klimatet. I Stanfordstudien räknar man med ett medelvärde av 103 granskade livscykelanalyser och kommer då fram till 66 g CO2/kWh, det vill säga. 20 ggr mer än vad Vattenfall påstår och 5 ggr mer än vindkraft. Räknar man dessutom med att uranbrytningen blir alltmer resurskrävande när malmer med lägre uranhalt tas i anspråk samt att urangruveområdena återställs så att det går att vistas där i framtiden så visar kärnkraftsingenjören van Leeuven att CO2-utsläppen från kärnkraften kan bli över 100 g/kWh. Svensk kärnkraft bidrar då till ca 10 procent av landets koldioxidutsläpp förutom att kylvattnet värmer haven med 130 miljarder kilowattimmar varje år.

Mina bedömningar av pappersindustrins effektiviseringspotential, 7 TWh, finns till exempel publicerad i Nordisk Papperstidning 2/2007. Sen dess har mer information tillkommit, till exempel har man i Hallsta tidningspappersbruk i höst kunnat ersätta en radialfläkt på 42 kW med en spiralfläkt på ca 7 kW. Lysdiodlampor finns nu att köpa som drar bara en tjugondel av vad glödlampor gör.

Sveriges elförbrukning har sjunkit under 2000-talet och är nu nere på samma nivå som i början av 90-talet. Den kommande lågkonjunkturen kommer att sänka elförbrukningen ytterligare så det är ingen brådska att bygga ny kärnkraft. Kostnaden för solenergi och vindkraft sjunker medan kärnkraften blir allt dyrare. Idag kostar ny kärnkraft ca 7500 $/kW enligt Moodys prisindex medan solel och vindkraft redan idag kan köpas för 1000 $/kW. En ny fabrik för solceller kan byggas på ett år. Valet borde vara självklart om man värnar om ekonomi och miljö.
Läs mer om