Junilistan försvarar kollektivavtal
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att fackförenings- och arbetsgivarsidan haft en aktiv roll i utformandet av villkoren på den svenska arbetsmarknaden har skapat ett lugn och gjort att vi kunnat undvika förlamande konflikter. Konsekvenserna av Lavaldomen och utredningens tolkning av densamma kan komma att bli förödande för svensk arbetsmarknad. De flesta kommer att förlora på detta, framför allt låginkomsttagare och anställda med en lös eller osäker anknytning till arbetsmarknaden. En arbetsmarknad som alltsedan andra världskriget uppvisat betydande konkurrensfördelar gentemot omvärlden med partsammansatta ansträngningar för att skapa ordning och reda, kan nu komma att kastas in i betydligt fler arbetsmarknadskonflikter.
Enligt utredningen ska enbart en "hård kärna" i det så kallade utstationeringsdirektivet vara bindande. Detta kastar kollektivavtalen över ända och riskerar skapa olika nivåer av trygghet och säkerhet för olika branscher och sektorer. A-, B- och C-lag bildas på arbetsmarknaden. Avtal och regler om arbetstider, semestrar, veckovila och - inte minst - försäkringar blir med förslaget obefintliga inom många sektorer.
Genom att hänvisa till avtal tecknade i andra länder kommer oseriösa arbetsgivare att kräva sänkta löner för att klara den internationella konkurrensen. Detta leder till en situation där fackföreningsrörelsen måste ta strid för bättre arbetsvillkor. Facken önskar inte fler konflikter. Detta kommer dessvärre att bli resultatet om dessa arbetsgivare, med hänvisning till EG-rätten, försöker driva igenom lönesänkningar och försämrade arbetsvillkor.
Junilistan gillar konkurrens, även på arbetsmarknaden. Men om vi ska kunna ha en sund konkurrens och en fungerande arbetsmarknad på EU:s inre marknad får skillnaderna i arbetsvillkor inte vara för stora mellan länder och arbetstagare. Lavaldomen och regeringens utredning av denna har motsatt syfte - att ställa arbetare mot arbetare. Därför hoppas vi att Lavalutredningen får ordentlig och grundlig kritik i den remissrunda som nu stundar.
Junilistan kräver ett undantag för nationell arbetsrätt och svenska kollektivavtal inom EU för att kunna bevara den svenska modellen.
I fallet med Lavaldomen i Vaxholm ges utländska arbetstagare rätt att dumpa lönenivåerna i Sverige på ett oacceptabelt vis.
Med Junilistans modell innebär det att utländska arbetstagare ska arbeta i Sverige enligt de förhållande som gäller i Sverige, även om det är tillfälligt. Junilistan anser att utländska arbetstagare till och med kan ha bättre avtal än de som gäller i Sverige, men att avtalen inte ska vara sämre än våra svenska kollektivavtal på något område. Det är det som är syftet med ett svenskt undantag.