Inför europeiskt vårdval!

Gotland2009-05-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svenska patienter bör få rätt att söka vård i hela EU på samma villkor som i sina hemlandsting. Ett europeiskt vårdval kommer att öka konkurrensen, kapa köerna och höja kvaliteten på vården.
Kanske är de bättre på starroperationer i Frankrike och snabbare på höftledsoperationer i Tyskland. Med tillgång till vårdutbudet i hela Europa sätts patienternas behov i centrum. Just nu pågår arbetet med ett nytt patientrörlighetsdirektiv. De senaste åren har EG-domstolen i flera domar fastslagit medborgarnas rätt till planerad vård i unionen. Syftet med direktivet är att klargöra och slå fast vad som faktiskt gäller enligt fördraget.

Direktivet ska gå genom både europaparlamentet och ministerrådet. Tyvärr är oppositionspartierna och många medlemsländer skeptiska. Här har vi ett hårt arbete framför oss både som parlamentariker och ministrar. I Centerpartiet kommer vi att lägga stor möda och kraft på att patienträttighetsdirektivet ska bli verklighet så snart som möjligt.
I praktiken har vi redan idag rätt att söka vård i andra medlemsländer. Men det är ofta alltför krångligt. Antingen krävs ett förhandsgodkännande från försäkringskassan eller så måste man först lägga ut pengarna på egen hand.

För att underlätta för patienterna behövs också ett samarbete kring vårdens kvalitetssäkring. Dessutom måste informationen till medborgarna bli bättre. Människor ska smidigt och enkelt kunna informera sig om vart köerna är korta, behandlingarna effektiva och operationerna säkra.
Visst kan en och annan invända att det skulle bli dyrt för svenska landsting att stå för vård i Danmark och Spanien. Men då ska vi komma ihåg att få saker är så kostsamma som långa vårdköer.

Samtidigt öppnas möjligheter då tyskar och polacker kan söka sig till Skåne och Västra Götaland på sina hemregioners bekostnad. Vi är världsledande på många vårdområden i Sverige. Just nu försöker Centerpartiet i regeringen att underlätta för privata vårdgivare genom avknoppningsstöd och startlagar. Snart kan sådana vårdgivare bli framgångsrika exportföretag.

Ett vasst patientrörlighetsdirektiv och ett europeiskt vårdval skulle utveckla den svenska vården. Om landstingen inte klarar av att erbjuda tillräckligt bra service och tillräckligt hög kvalitet så tvingas de tänka nytt eller betala för vården utomlands.
Läs mer om