Illa lagad råsop mot båtmat

Gotland2008-12-17 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter en premiärvecka som måste ha varit varje tidningsmans dröm med dramat vid Brucebo verkar hr redaktionschef känna frustrerande nyhetstorka. I lördagens krönika, efter en mera normal vecka på Gotland, försöker han då jaga upp stämningen genom att starta sitt eget korståg mot "båtmaten".
I sin iver att elda på kommer den ena råsopen efter den andra. Uttryck som "kriminellt dålig mat", "sorgligt storköksfoder", "kulinarisk svartkonst" och "kladdiga kantiner" är osmakliga (förlåt vitsen) överdrifter som jag och många med mig inte alls ställer upp på. Jag är inte aktieägare i Gotlandsbolaget, men jag har de senaste sju åren pendlat med DG en till två tur-och-returresor per vecka så jag har viss insyn.

DGs mobila restaurang skall under högtrafik servera upp emot tiotusen gäster varje dag från fem olika menyer (frukost, "dagens", nattamat, gourmétalrik a´la minute och hamburgeri/varm korv). Att jämföra detta med Kulinariska Gotlands gourmérestauranger i land är korkat! Otroligt korkat av en som dessutom ger sig ut för att ha erfarenhet av restaurangbranschen!
Du hänvisar till Öppet Forum och säger att maten där är en följetong. Har du varit på någon av dessa möten? Själv har jag varit med alla gånger. Maten har berörts varje år, ja. Precis som turlista, priser, rabatter, bagagehantering, pendeltåganslutning osv. Men om du påstår att maten skulle vara en speciellt stor fråga på dessa möten visar du bara att du inte vet vad du pratar om. Att du inte varit där, och det är synd.

Hade du varit med hade du insett att det handlar om att utveckla ett helhetskoncept, där maten som serveras är en del. Hade du varit med på ett av dessa Öppet Forum hade du fått höra restaurangchefen berätta vad som hände när man för något år sedan tog bort pytt-i-pannan från meny. "Det blev ett ramaskri från lastbilschaufförerna " och man återinförde "pytten". Det är faktiskt så att många tycker om den. Dock finns alternativ. Nachostallriken och salladerna är värda att testa. Jag höll på att skriva att de är goda, men då hade jag ju begått samma dumhet som du - satt mig till doms över andras smak och matvanor.

Det bästa tips jag kan ge dig: Håll dig till medhavd matlåda vid dina båtresor. Och ställd inför hotet att "du skall bli tjatig i den här frågan" vill jag bara ge rådet: Byt fokus. Börja om och gärna i ett bättre tonläge.
Nils-Erik Åkesson
Läs mer om