Hur går det med RITS på Gotland?

Gotland2007-05-22 01:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Man läser med stor häpnad hur Lars Thomsson och Johan Kallum presenterar sina sparförslag för Räddningstjänsten Gotland.

Sparförslagen tycks inte ha någon som helst verklighetsförankring utan är en ren skrivbordsprodukt.

Som vi alla vet hjälper Räddningstjänsten Gotland oss i samband med bränder, trafikolyckor, översvämningar, drunkningstillbud och många andra nödsituationer. Olyckan kan slå till när man minst anar det, tänk på det Lars Thomsson, du kan också drabbas!

Min undran gäller RITS - Räddning Insatser till sjöss.

Det tog många år innan vi fick avtalet med staten, men nu tycks det som om Alliansen spolierar det som tog lång tid att bygga upp.

Hur går det med den kompetensen om det blir indragningar av brandmän?

Om brandmännen ej får utbildning och tid till övning kommer förmågan att göra livräddande och miljöräddande insatser att minska.

En Rits styrka består av specialutbildade och övade brandmän från kommunala räddningstjänsten (avtal är tecknat med staten om att medverka vid sjöräddningstjänst och miljöräddningstjänst till sjöss).

Vi lever i en värld som förändras men på Gotlands tycks vi gå många år tillbaka.

Efter stora olyckor (t ex Scandinavian Star 1990) utökades avtalen. Hur viktigt det är med samverkan i räddningsinsatser visar sig vid större olyckor.

Miljöaspekterna får vi ej heller glömma, Gotland har sitt läge mitt i Östersjön med fartygsleder både till öster och väster, planerad gasledning och ett omtyckt resmål för båtfolk.

Tänk dig scenariet att en brand utbryter på en av våra färjor eller kryssningsfartyg med många passagerare ombord och det finns ingen Ritsstyrka som kan bistå manskapet ombord. Katastrofen blir ett faktum.

RITS är ovärderligt för Gotland, i synnerhet för våra färjor och anlöpande passagerarfartyg.

Jag har många gånger samarbetat med Räddningstjänsten Gotland under sjöräddningsövningar och verkliga insatser till sjöss och även bränder ombord.

Därför vet jag värdet av deras insatser och deras omfattande kompetens att bemästra dessa svåra situationer.

Besparingar i form av neddragningar på antalet brandmän, vilket kommer att ha inverkan på RITS, är helt oacceptabelt och förödande för säkerheten både till land och sjöss och bör därför absolut revideras.

Visby den 11 maj 2007

Läs mer om