Höj din röst i Europa
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För tio år sedan ungefär revs skolan och ett äldreboende byggdes, där bor idag min mormor. Min mormor föddes 1911 i en helt annan värld. Britterna hade fortfarande sitt imperium, Ryssland styrdes av en tsar och Österrike-Ungern var en av Europas stormakter. Under sin livstid har min mormor sett stora förändringar i Europa och i världen och hon har levt genom två världskrig och en lång kamp mellan kapitalism och kommunism.
Utan tvekan har vi idag ett mer demokratiskt och fritt Europa med en högre levnadsstandard för de allra flesta. Vi har sett viktiga utvecklingar inom hälso- och sjukvården, inom arbetsvillkor, politiska rättigheter och utbildningsväsendet. Mycket av detta har varit möjligt eftersom vi har lyckats skapa fred i Europa.
Det kan tyckas att det tjatas mycket om detta men sanningen är att för 60 år sedan ville många politiker i USA, Sovjetunionen, Frankrike och Storbritannien i princip utplåna Tyskland men istället lyckades de som såg ekonomiskt välstånd som garant för fred vinna debatten och i november 1949 skrev man på Petersbergsöverenskommelsen som i princip satte stopp för nedmonteringen av Tyskland, ett Tyskland som därmed kunde bygga upp sig igen och 1951 gå med i Kol- och Stålunionen skapad av fransmännen enkom för att skapa fred mellan Frankrike och Tyskland. 40 år senare föll Sovjetunionens makt över halva Europa och idag är de flesta forna östblocksländerna medlemmar i den Europeiska Unionen.
Den 7 juni i år är det val till Europaparlamentet, det kan tyckas meningslöst att rösta och många av EU-medborgarna är trötta på "byråkraterna i Bryssel". Det konstiga är att man ofta klagar lika mycket på sina egna, nationella byråkrater. Man blir lika arg när Wanja Lundby-Wedin roffar åt sig som när en EU-kommissionär gör det, lika upprörd över fåniga regler och krånglig byråkrati i Sverige som i Bryssel men få drar slutsatsen att de inte ska rösta till riksdagen, tvärt om byter man ut de politiker man inte gillar.
Man hör ofta att vanliga medborgare inte har någon makt över EU, att Bryssel är långt borta. Sanningen är ju den att det inte spelar någon roll hur långt bort byråkrater och politiker sitter, om man inte engagerar sig kan man inte göra något.
Europaparlamentet har mycket makt idag och får mer makt genom Lissabonfördraget, och sanningen är att om alla röstade i Europaparlamentsvalet skulle parlamentet få än större makt och än större legitimitet än det har idag. Väldigt mycket av det vi gör och de lagar och regler som påverkar oss styrs åtminstone delvis av beslut som tas inom EU. Genom att rösta i parlamentsvalet kan vi i vår tur påverka besluten som tas i Bryssel. Precis som vi slagits för vår rätt att rösta i nationella riksdagsval har vi slagits för ett fritt, fredligt och demokratiskt Europa.
Låt inte den kampen ha varit förgäves, gör din medborgerliga plikt och rösta den 7 juni.