Högt valdeltagande är viktigt

Gotland2009-09-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Genom beslut på kyrkomötet 1995 beslutades att Svenska kyrkan skulle skiljas från staten år 2000 och så blev det. Innebörden blev att de politiska partierna inte skulle uppträda i kyrkoval med sina partibeteckningar. Inom Folkpartiet liberalerna försvann därmed inte intresset för kyrklig verksamhet. Ett nätverk bildades "Folkpartister i Svenska kyrkan" (FISK). Ett viktigt ställningstagande som "Fisk" bland annat vill framhålla är att Svenska kyrkan ska ta ansvar för att barn och ungdomar får kunskap om kristen tro. Grunden för kyrkans tro och lära är bibeln. Den måste förklaras på nytt för varje tid. Liknande samarbetsgrupper finns även i andra partier.

Kyrkovalet den 20 september 2009 är ett viktigt val eftersom det utser förtroendekvinnor/män som ska ledan kyrkans arbete under mandatperioden. Valet innefattar val till domkyrkoförsamlingen, val till stiftsfullmäktige och val till kyrkomötet.

Svenska kyrkan är en folkkyrka öppen för alla och med demokratiska ideal. Ett viktigt inslag i synen på tillvaron är att man utgår från kristna värderingar, vilket innebär att alla människor har lika värde. Olikhet, mångfald och dialog ska vara ledord för verksamheten. En del extrema politiska partier utan kristna värderingar har naturligtvis även tillgång till kyrkan, vilket kan ge bekymmer, därför att en sådan organisations syfte är att utnyttja kyrkan för att legitimera sin egen verksamhet. Enda tänkbara sättet att komma åt ett sådant missbruk är ett högt valdeltagande.

Även inom kyrkan finns grupper med olika uppfattningar om viktiga tolkningar av hur kyrklig verksamhet skall bedrivas. Jag tillhör "Kyrklig samverkan i Visby stift". Vi vill bland annat verka för att byråkratin inom den kyrkliga administrationen ska minskas och att största delen av kyrkans finansiella tillgångar ska gå till verksamheten. Kyrkovalet ska förenklas och genomföras på ett enklare och billigare sätt. Kyrkoavgiften ska vara sådan att ingen tvingas lämna sitt medlemskap i kyrkan av ekonomiska skäl.
Läs mer om