Hjärt- Lungfonden osaklig!

Sjukvården på Gotland glömmer inte unga med hjärtfel. Gotland ligger i framkant. Är Hjärt- Lungfonden lika illa påläst när den delar ut pengar till forskning?

Gotland2009-02-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sjukvården på Gotland glömmer inte unga med hjärtfel.
I en insändare i Gotlands Allehanda lördagen 21 februari hävdar Staffan Josephson, generalsekreterare i Hjärt- Lungfonden och Ulf Grape, ordförande i Hjärtebarnsföreningen att sjukvården på Gotland glömmer unga med hjärtfel. Insändaren är grovt osaklig och visar på en obefintlig kunskap om hur hjärtsjukvården fungerar i vårt län. I debattartikeln kräver man en nationell rutin för att säkerställa en god uppföljning av patienter med medfödda hjärtfel, från barn- och ungdomstiden och fortsatt i vuxen ålder.

Skribenterna kräver att Gotlands kommun säkerställer att ungdomar med medfödda hjärtfel får ett återbesök före 20 års ålder hos en specialist för vuxna med medfödda hjärtfel. Dessutom kräver man att Gotlands kommun har en kardiolog med särskild fördjupning inom ämnesområdet.
Detta är att slå in öppna dörrar! Vi har i många år följt upp våra patienter på detta sätt!

På Gotland handhas barn och ungdomar med medfödda hjärtfel av barnläkare med särskild fördjupning inom området. Detta sker i tätt samarbete med barnkardiolog från Universitetssjukhuset i Lund. Patienterna ses regelbundet på gemensam mottagning med specialisten från universitetssjukhuset. Vuxna med medfödda hjärtfel följs upp enligt samma modell. Inom vuxenkardiologin finns en kardiolog med speciell fördjupning inom medfödda hjärtsjukdomar. Även här samarbetar vi tätt med specialist för vuxna med medfödda hjärtfel, i detta fall specialist från Karolinska Universitetssjukhuset. Gemensam mottagning med specialisten från universitetssjukhuset sker även inom vuxenkardiologin regelbundet.

När en ungdom med medfött hjärtfel närmar sig 18-årsåldern deltar vuxenkardiologen i mottagningsbesök på barn- och ungdomskliniken för att förbereda övergången till vuxensjukvården. Därefter träffar patienten före 20 års ålder åter samma läkare vid ett besök tillsammans med specialisten från universitetssjukhuset.

Vi kan bara stödja Hjärt- Lungfondens och Hjärtbarneföreningens krav på god uppföljning av patienter med medfödda hjärtfel. Det är uppenbart att Gotland legat i framkant i den utveckling som eftersträvas. Därför är det grovt orättvist att peka ut Gotland som ett dåligt exempel.

Hjärt- Lungfonden förvaltar stora summor som fördelas för forskning inom området. Att fonden agerar som en illa påläst lobbyist inger oro. Sker fördelningen av anslag lika slarvigt?
Läs mer om