Hellre E410 än pannkaksfestis

Gotland2009-10-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi brukade kalla dem "pannkaksfestis". För under den tunna stekskorpan var ugnspannkakesmeten fortfarande så lös att man hade kunnat sörpla i sig den med sugrör.
Men annars minns jag maten i Södervärnsskolans bespisning som helt okej. Fantasifattig och hyggligt smaklös, visst, men säg det kulinariska problem som en 14-åring inte kan lösa med en burk Aromat.
Matsalen på Södervärnsskolan har hamnat på hela Sveriges tv-tallrik den senaste veckan, tack vare programmet Matakuten i TV4. Det är inte en helt välsmakande bild av barnens matvardag som serveras.
Och det finns säkert mycket som kan bli bättre.
Men i stora stycken är Matakuten löjlig matmoralism.
Programmets utsända världsförbättrare räknar skräckslagna upp alla E-nummer och andra mystiska "tillsatser" ur innehållsförteckningarna. Men i själva verket är många tillsatser och E-ingredienser inte det minsta mystiska.
E 140 må låta som en ny bensinsort, men är i själva verket beteckningen på en av naturens mest grundläggande byggstenar: klorofyll. Det vet till och med högstadielever, hoppas jag, att klorofyll är det ämne som hjälper växter att utvinna energi ur solljus och ger växterna dess gröna färg.
Livsmedelstillsatsen E 140 är alltså ett helt naturligt färgämne, som bland annat extraheras ur spenat.
E 160a är detsamma som betakaroten, en kraftfull antioxidant som i kroppen ombildas till A-vitamin. Ämnet har gett moroten sitt engelska namn - carrot. Morötter är nämligen fulla av betakaroten - det är betakaroten som ger moroten sin orangea färg.
E 101 är vanlig vitamin B2, som är nödvändigt för många av kroppens centrala funktioner. Den viktigaste källan för vitamin B2, som också kallas riboflavin, är mjölk. I mjölk finns ämnet helt naturligt. Det gör det för övrigt också i kött, kyckling, ägg, frukt och grönsaker.
E 150, det vanligaste färgämnet i mat, tillverkar många av oss själva hemma i köket. Det bildas när man hettar upp socker. Det är därför till exempel en crème brûlée blir brun när man bränner av den.
E 160d, också kallat lykopen, är det som ger tomater sin röda färg, och som i kroppen bland annat hjälper blodet att flyta lättare.
Ja, många E-tillsatser är inte mer "onaturliga" än att de också finns i ekologiska produkter.
Och jag skulle vilja se både de barn och deras föräldrar som frivilligt skulle skaffa sig matvanor där konserverings-, antioxidations- och emulgeringsmedel är bannlysta. För utan dessa tillsatser skulle osten mögla fortare, fettet i bröd skulle härskna på nolltid, majonnäsen skära sig i tuben och jordgubbarna i sylten ligga och guppa längst upp i burken. För att bara nämna några saker.
När jag själv gick på Södervärn hade jag mer än gärna lassat i en rejäl dos stabiliseringsmedel i smeten, så hade vi kanske sluppit sleva upp pannkakan från tallriken.
Men att skrämmas med E-nummer är, som det brukar heta i mediebranschen, "bra tv".

******

Lillgrabben vet hur man gör en skrivande pappa stolt. På fyraårskontrollen vägrade han rita en gubbe. "Vad tycker du om att rita då?", frågade BVC-sköterskan oroligt.
"Jag tycker om att rita bokstaven Q", svarade han, och så gjorde han det.

******

Trevlig helg!
Läs mer om