Helgumannen hotas av samma öde som Ygne
Foto: Jönsson Rolf
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att Länsstyrelsen klassar det som högt kulturhistoriskt värdefullt, och vill byggnadsminnesförklara fiskeläget är något, som jag och alla som kämpade för ett bevarande av fiskeläget i Ygne, inte ger mycket för. När vi bodägare vid Ygne fiskeläge höll på som värst 1999, att försvara våra arrendekontrakt upplevde vi att våra gamla bodar och hela fiskeläget var hotat av ekonomiska intressen. Vi var rädda för att när arrendet gick ut, skulle vi bli vräkta med bodar och allt, och nya bodar skulle byggas.
Vi kontaktade då Länsstyrelsen och påtalade det kulturhistoriska värdet som vi menade fiskeläget hade och en bekräftelse på det fick vi 1999-04-12 i form av ett meddelande som jag, här och nu vill att den breda allmänheten skall få ta del av.
"Länsstyrelsens meddelande angående bodars kulturhistoriska värde med anledning av avhysning av ett antal fiskebodar i Ygne fiskeläge
Länsstyrelse Livsmiljö/Kultur har vid ett flertal tillfällen under mars 1999, senast den 28 mars, av ägare till fiskebodar i Ygne fiskeläge, blivit kontaktad angående fiskelägets kulturhistoriska värde med anledning av avhysning av ett antal bodar.
För området gäller strandskydd enligt 7 kap 15§ miljöbalken, MB samt förordnande enligt
7 kap 4§ samma lag.
Området är av riksintresse för naturvården och friluftslivet enligt 3 kap 6 § MB.
Ärendet har behandlats den 18 mars 1999 på samråd för kulturmiljövård och den 19 mars 1999 på byggsamråd mellan de olika lokala kulturmiljövårdande instanserna.
Ygne fiskeläge har stort kulturhistoriskt värde genom att fiskeläget till största delen fortfarande har ursprunglig funktion. Bodarna och deras användning gör att dessa är en mycket god exponent för en betydelsefull gotländsk näring. Bodarna har alltid använts med eller utan tillhörig båt som fiskebodar. En minskning av fiskebodarnas antal påverkar fiskelägets kulturhistoriska värde.
Länsstyrelsen framhåller att nya bodar (även om fundament av äldre bodar finns) är tillståndspliktiga och att ansökan skall inlämnas till länsstyrelsen.
Tillstånd för nya bodar i fiskeläget kommer sannolikt inte att beviljas.
Länsstyrelsen konstaterar att det inte föreligger lagrum att förhindra en avhysning, men att ett sådant skulle varaktigt minska fiskelägets kulturhistoriska värde."
Dödsstöten (anser jag) för fiskeläget kom 2002 i form av bygglov och dispens för uppförande av tre bodar. En redskapsbod (?) som skulle byggas i våran garngård samt två torrdass. I beslutet skriver Länsstyrelsen bland annat dessa rader.
"Under senare tid har diskussioner förts, inom Länsstyrelsens kulturmiljöfunktion, om en Byggnadsminnesförklaring av sagda fiskeläge. Det höga kulturhistoriska värde som föreligger saknar emellertid skydd på grund av att Länsstyrelsen och Länsmuseet, helt enkelt på grund av stor arbetsbörda, inte hunnit med att byggnadsminnesförklara alla fastigheter med ett så pass högt kulturhistoriskt värde. Enligt ansökan har ett par bodar borttagits. Detta har skett i slutet av 1990-talet. (En 1992, en 1995, en 1998. Undertecknads.anmärkning.)
De borttagna bodarna var inte som sådana speciella, men utgjorde en del av den förtätade miljön. Länsstyrelsens kulturmiljöfunktion bedömer att Ygne fiskeläge trots detta ännu har högt kulturhistoriskt värde och att det i sin nuvarande utformning bör skyddas.
Vad som nu har skett i Ygne fiskeläge sen dess, är att nästan alla gamla fiskebodar är borta, eller på väg att rivas, dispenser och bygglov har getts till höger och vänster.
Nya, en del, näst intill dubbelt så stora bodar har byggds med en inriktning på fritidshus.
Dom enda som tydligen inte ser eller inser att det är något annat en fiskebodar, är dom myndigheter som har tillsynsansvaret att lovgivna dispenser och bygglov följs. Eller?
Var rädd om Helgumannen och alla andra gamla genuina fiskelägen.