Hansahälsan vill gärna driva vårdcentraler på landsbygden!

Gotland2009-10-07 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en insändare i Gotlands Allehanda tisdagen den 6 oktober 2009 har fyra vänsterpolitiker haft synpunkter på Hansahälsan och den verksamhet vi bedriver. Det är därför angeläget att klargöra vissa fakta.

De styrande politikerna på Gotland beslutade 2007 att Vårdval Gotland skulle införas under 2008. Detta system finns etablerat på flera platser runt om i Sverige och kommer nu genom lagstiftning att införas i hela landet.
Bakgrunden till införandet på Gotland var att skapa en möjlighet för andra än kommunen ett starta vårdcentraler på ön. Tre företag blev auktoriserade varav två under hösten 2008 startade verksamhet, Praktikertjänst och Hansahälsan.

I samband med vår ansökan om auktorisation förklarade vi oss intresserad att diskutera ett ansvar för driften av Roma Vårdcentral.
Efter vissa inledande diskussioner förklarade kommunen att ett övertagande inte var möjligt eftersom ett sådant inte ingick i de ursprungliga förutsättningarna.
Till saken hör också att Roma Vårdcentral belastas med en hyra i en storleksordning som liknar Stockholms innerstad. Något för politikerna att diskutera med de stora underskott sjukvården har att kämpa med.

Orsaken till att Hansahälsan har ett intresse att driva en vårdcentral sammanhänger med att vi sedan många år arbetat med företagshälsovård på Gotland.
Statsmakterna har i förespråkat ett närmande mellan företagshälsovård och primärvård. En lösning vi tror mycket på då detta kan ge en helhetssyn på patientens problem och därmed medföra en mer anpassad vård och rehabilitering.
Vår önskan var - och är - att bedriva en vård med hög kvalitet och tillänglighet till förmån för patienterna.
Av det avtal som vi träffat med kommunen framgår enligt vår mening - och ett antal juristers - att vi självfallet ska få de patienter som listar sig hos oss men också att de personer som inte aktivt listar sig i första hand ska föras upp på närmaste geografiska vårdcentral. Kommunen gör en annan tolkning.
Vi anser att det är av stor betydelse att parter som träffar avtal med Gotlands Kommun kan lita på att det man avtalat om också skall gälla. För att undvika tvist i denna fråga har vi och också tjänstemän i kommunen försökt finna konstruktiva lösningar.
Tyvärr har detta ännu inte lyckats.

I den nämnda insändaren talas det om att vi önskar fler patienter för att "skapa vinst".
Det faktiska förhållandet är att det behövs ett visst antal patienter för att verksamheten överhuvudtaget ska kunna gå ihop.
Vår målsättning är att utveckla vår verksamhet såväl inom vårdcentralen som inom företagshälsovården så att patienterna skall få en vård med hög kvalitet och stor tillgänglighet.
Vad gäller etablering på den gotländska landsbygden är vi - om det finns realistiska förutsättningar - mycket intresserade att föra konstruktiva diskussioner när sjukvårdens politiker och tjänstemän så önskar.

Läs mer om