Hållbar skola odlar egen mat

Gotland2009-04-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sollerö skola i Siljan arbetar hållbart i praktiken. Här får barnen odla och skörda grönsaker till matbespisningen, tillsammans med personalen.
Skolan är mer eller mindre självförsörjande på potatis, morötter, lök, kålrot och palsternacka. Odlingslotten får de låna av en bonde. Byn ställer upp med jordkällare för förvaring. Frukt får skolan av privatpersoner och föräldrar, älgkött köper skolköket av jaktlaget till en billig penning. Barnen får varje år i läxa att plocka en liter lingon plus en liter andra bär som personalen gör sylt av. På köpet får barnen kunskap om matens ursprung och kostens betydelse. Mycket av den mat som ändå måste köpas in är kravmärkt.
- Det här sättet att arbeta kostar lite mer. Det beror på att vi lagar maten från grunden och därför har högre personalkostnader, säger rektor Kristina Palm och tillägger:
- Eleverna är stolta över den mat som serveras. Vi lägger stor vikt vid hela miljön runt maten, att det är lugnt och trevligt i matsalen. (Saxat från Hela Sverige ska levas nyhetsbrev. )

Tänk om Landsbygdscentrum Lövsta skulle kunna användas mer som ett centrum för hållbar utveckling på Gotland och leverera råvaror till sitt eget kök och konferensanläggning så skulle framtidens konsumenter vara betydligt mer medvetna och uppskatta den kvaliteten som närproducerat och förädlat innebär. Gotland behöver uppstickare även inom kommunal verksamhet.
Läs mer om