Gotlandstrafiken behöver nya och bättre villkor

Behöver inte de snabbgående färjorna ett alternativ, för att Gotland skall kunna nå kundgrupper vi tappat? Varför skall en färja behöva avgå 04:50? Hur behöver Gotlandstrafiken utvecklas nu när Wisby Strand står klart? Niklas Harlevi och Eva Werkelin efterlyser en debatt.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-06-14 02:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Färjorna är gotlänningarnas landsväg - men denna landsväg finns inte till under samma förutsättningar som för andra tätorter i Sverige. Vad skulle till exempel Västeråsborna säga om man från statens sida inte kunde garantera motorväg till Stockholm från år 2009 och att den befintliga vägen kanske skulle ersättas med en smalare?

Vi vet i dagsläget inte hur trafiken kommer att se ut från och med 2009 och nu talas det dessutom om att det kommande avtalet endast skall vara sexårigt! Det ger inte företagare inom turismnäringen de rätta förutsättningarna att kunna verka långsiktigt, planera för kommande sommarsäsonger, höja kvaliteten på boende, planera större evenemang, event och kongresser. Gotland har en mycket kort högsäsong och man måste få till stånd en långsiktig lösning i trafikfrågan. Som medborgare i Sverige är det vår rätt att kräva detta av staten.

Tystnaden kring denna fråga är dock frustrerande, väldigt lite hörs från landshövding, politiker och turistchef. Man kan stilla undra varför det förhåller sig på det viset. Var det inte så att man från lokalpolitiskt håll gick till val förra året med trafiken som hjärtefråga? Den hjärtefrågan verkar ha hamnat väldigt långt in i någon mörk vrå.

Vi måste från Gotlands sida värna om tillgängligheten både för besökare och gotlänningar. Få säga på vilka tider färjorna ska gå och hur fort de ska gå. Vi har idag tack vare Rederi AB Gotlands satsningar fantastiska färjor, både med tanke på snabbhet och kvalitet. Men frågan är om det håller i längden att endast fokusera på hastighet. Är det en hållbar lösning med tanke på oljepriser och miljöaspekter? Borde inte minst ett alternativ finnas till de snabbgående färjorna? Med ett sådant alternativ skulle lägre biljettpriser kunna erbjudas de som söker detta och därmed kan vi återfå kundgrupper vi nu tappat på grund av den höga inträdesbiljetten till ön, det vill säga färjeresan över Östersjön. Med tanke på hur populärt det idag är med lågprisflyg över hela jordklotet torde det finnas utrymme för en lågprisfärja till Gotland.

Rikstrafiken anser idag att turlistan inte innehåller några natturer. I vår värld är en tur som avgår 04:50 från Nynäshamn och ankommer till Visby 08:05 en nattur men tydligen inte i Staffan Widlerts värld. Undrar om han kan tänka sig att sätta sig på en sådan tur med två trötta barn, utan möjlighet att köpa hyttplats? Eller varför inte åka 23.30, komma fram 02.45 och gå och vänta till kl. 15:00 för att checka in i sitt bokade boende alternativt boka en extranatt och därmed förlora förtjänsten med att åka den billigare "kvällsturen"?

Vi har nu en ny fantastisk mötesplats nere vid havet i Visby Hamn, kongresshallen Wisby Strand. Vilka undersökningar har gjorts från Rikstrafikens håll kring vilka nya behov dessa kunder har? Har man ens undersökt vilka behov våra befintliga besökare har? Om det vore så att Rikstrafiken arbetade och verkade för medborgarna skulle vi inte ha de kortsiktiga lösningar de erbjuder idag.

Frågan vi riktar till landshövdingen, kommunledningen, Rikstrafiken och turistchefen är hur viktig man tycker att frågan är, vad man gjort och vad man avser att göra för att ge Gotland en långsiktig och hållbar lösning på trafikfrågan?

Läs mer om