Gotländska skolor får kontaktpoliser

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Gotland2009-01-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gotland är en trygg plats att leva på. Men inte ens där tryggheten är stor finns garantier för att vara helt fredad från brott och våld.
Det fick vi för några veckor sedan en grym påminnelse om när en småbarnsfar dödades med kniv. Många har visat hur starkt vi alla blev berörda och reagerat med sorg och avsky.
Min vilja, som ytterst ansvarig för polisverksamheten här på ön, är naturligtvis att öka tryggheten än mer och att minska risken för att de boende på Gotland ska utsättas för brott. Därför har jag höga krav på oss själva inom Polisen och vad vi ska kunna åstadkomma.

Men jag har också höga krav på andra. Polisen är viktig för att vi ska kunna leva ett tryggt liv. Men det finns andra delar av samhället som är - minst - lika viktiga. Det gäller skolan, socialtjänsten, missbruksvården, psykiatrin, etc. Det gäller också ideella föreningar och andra som har tät kontakt med unga människor.
Och det gäller framförallt föräldrarna. Deras roll är den allra viktigaste och så stor att de borde få mer stöttning från oss myndigheter än de många gånger får i dag.

Men det är Polisen jag är ansvarig för. Därför håller jag mig i denna artikel huvudsakligen till vår verksamhet. Jag vill vara tydlig med den inriktning som Polisen på Gotland ska ha.
Den inriktningen ska vara dels brottsförebyggande med inriktning mot ungdomar, dels en väl förankrad lokal polis med lokal närvaro och synlighet. Det är två delar som stödjer varandra. Arbetet med den ena inriktningen krokar in i den andra.

Redan verksamhetsplanen för år 2009 präglas av dessa inriktningar. Verksamhetsplanen är enhälligt beslutad av den politiskt tillsatta polisstyrelsen där också de fackliga organisationerna är representerade.
Där framgår att, i ett första steg, samtliga högstadie/gymnasieskolor får särskilt utpekade kontaktpoliser knutna till sig. Deras viktigaste uppgift är att vara ett stöd för skolledningarnas strategiska arbete med att förebygga brottslighet på skolorna. I ett andra steg räknar vi med att även klara skolorna för de lägre årskurserna.
Men det innebär också att man ska synas och vara tillgänglig på platser där ungdomarna vistas i skolan och på sin fritid.

Polisarbetet i vardagen leds av polismästaren på Gotland, Johan Grenfors, med ett stort engagemang för samarbete. Han kommer bland annat att bygga upp ett särskilt ungdomsråd. För fyra år sedan startade jag ett ungdomsråd i Stockholm, och mina erfarenheter är väldigt goda. Jag har lärt mig mycket av ungdomarna, fått större förståelse för hur de uppfattar polisen. Jag har också fått användbara konkreta idéer om hur vi kan förbättra vårt polisarbete.

Jag kommer ihåg hur skakad jag blev vid vår första träff, när de unga förklarade att "vi hatar polisen". Men i efterhand tycker jag det var bra att mitt ungdomsråd till stor del bestod av ungdomar som inledningsvis hade en negativ syn på poliser och andra vuxna.
Satsningar på ungdomar gäller inte bara Visby. Det gäller också tätorterna Fårösund, Slite, Roma, Klintehamn och Hemse. Polisen ska här bli mer synlig och närvarande. Även om det finns en inriktning mot ungdomsverksamheten, kommer poliserna självklart att också arbeta med andra frågor av polisiärt intresse.

I mina kontakter med medborgarna hör jag deras starka önskan om en mer lokalt närvarande polis. Jag har stor förståelse för den synpunkten och den är vägledande för mig. Såväl polisstyrelsen som de anställda vid Gotlandspolisen har uttryckt en stark önskan att arbeta mer kontaktskapande och förebyggande mot framförallt ungdomar.
Avgörande för om vi lyckas är bland annat organisation och vilja. Men det handlar också om resurser. Polisen på Gotland får ökade personella resurser i år. Vår ekonomi är mycket ansträngd med åtföljande besparingar och rationaliseringar på grund av ett stort underskott. Men samtidigt kommer antalet poliser att öka från och med hösten 2009.
Vi har i dag cirka 100 poliser. Under året kommer vi att tillföras ytterligare åtta poliser. De ska i första hand arbeta med brottsförebyggande polisarbete i yttre tjänst. Det är ett positivt tillskott som kommer att märkas.

Samtidigt ska man vara medveten om att polisarbete är resursslukande. Vi ska förebygga brott och utreda brott, ingripa mot ordningsstörningar, utfärda pass, ge tillstånd för torgförsäljning, vapen och en mängd andra saker. Vår verksamhet bedrivs varenda dag 24 timmar om dygnet.
Det här slukar resurser. Ett exempel: En polispatrull i bil dygnets samtliga timmar året runt kräver 12-14 poliser. Så blir det eftersom dygnet har 24 timmar, veckan har sju dagar, poliserna ska ha semester, skiftesarbetande har kortare arbetstid, poliser kan vara sjuka och föräldralediga, vidareutbildning och kompetensskjutningar ska genomföras, och så vidare.
Därför räcker inte våra resurser till alla våra ambitioner. Men vi ska utveckla ett nära samarbete med Polisen i Stockholms län. Mitt dubbla chefskap är ett utryck för detta.

Min ambition är givetvis att båda polismyndigheterna ska ha nytta och glädje av denna samverkan. Det gäller till exempel stöd för utvecklingsarbete och tillgång till specialistkompetens på olika områden.
Det gäller också rena förstärkningar vid besvärliga tidpunkter. Under några intensiva sommarveckor behövs det fler poliser på Gotland än vad polismyndigheten på ön kan klara. Inte minst gäller det Almedalsveckan och den så kallade Stockholmsveckan. Då får vi polisförstärkning från Stockholm.
Jag ser fram emot att vara en del i arbetet för ett tryggare Gotland. Vi får fler poliser. Polisstyrelsen ställer sig bakom vår inriktning av polisarbete. Våra intentioner stämmer väl överens med vad de boende på Gotland uttrycker.
Läs mer om