Gotland och lågkonjunkturen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det tyder på att man tidigare fört en ekonomisk politik som varit stabil och gett möjlighet att samla i ladorna. Nog om detta.
Det stora problemet är ändå den stigande arbetslösheten i lågkonjunkturens tecken. Egentligen borde det vara förbud mot att varsla anställda om uppsägning i såväl statlig som kommunal verksamhet eftersom det bara innebär att alla är förlorare. Notan måste till syvende och sist betalas av samhället då inget arbete finns att tillgå.
Vid det senaste kommunfullmäktigesammanträdet i den mycket livliga debatten om budgeten noterade jag ett inlägg som gällde en jämförelse mellan Gotlands och vår nordliga grannö Ålands status.
Det framfördes att vår kommun ur ekonomiskt hänseende och sysselsättningsmässigt var sämst i riket. Härtill kommer att vi är mycket beroende av de utjämningsbidrag som andra kommuner ger oss därför att vår skattekraft är så svag.
Åland däremot är den rikaste kommunen i Finland och har ingen arbetslöshet. Hur kan detta komma sig när våra förutsättningar ändå är ganska likartade?
Ett annat inlägg i fullmäktigedebatten som jag även fäste mig vid var att kommunens målsättning under ett antal år är att öka befolkningen till 65 000 invånare.
Det märkliga är att vi redan idag reellt sett har bedömts ha uppnått den nivån. Den uppfattningen stödjer sig på marknadens erfarenhet i sin försäljning. Handeln skulle inte göra så kraftiga investeringar i butikskedjor på Gotland om inte möjligheter fanns.
Affärslivets beslutsunderlag kan vi nog lita på. Deras kalkyler är alltid väl grundade. Jag tror att kommunledningen är väl medveten om företeelsen och arbetar för en lösning. Önskvärt vore ändå att handläggningen gavs högsta prioritet.
Gotland behöver stärka sin skatteförmåga och samtidigt sänka sin beskattning av de fast boende.
Vid ett hastigt påseende förefaller det omöjligt. Det råder dock ingen som helst tvekan om vad som skulle ske om kommunen kunde komma i åtnjutande av skatt från sådana invånare som är bosatta här en längre tid eller har sin inkomst från ön men låter sig uttaxeras i annan kommun.
Avslutningsvis kan jag glädja mig åt Folkpartiets framgångar i EU-valet. Våra lokala partiarbetare har gjort ett bra jobb. Det ger oss råg i ryggen inför det kommande riks- och kommunvalet.
Jag sympatiserar inte med Piratpartiet beroende på att jag inte riktigt vet vad partiet står för men onekligen har det medverkat till att bromsa en vidare expansion av extremhögern med deras främlingsfientliga ideal.
En prestation som är värd att ihågkommas. En av de viktigaste uppgifter vi har som politiker är att värna om vår demokrati och fria samhälle. Det gäller även vår elektroniska motorväg.