Men ett stort mörkt orosmoln skymmer sikten: Vi har fortfarande inte fått något besked om hur det går med upphandlingen av den så viktiga gotlandstrafiken från och med 2009.
Vi vet att det har dragit ut på tiden, men vi vet inte varför eller när vi får ett besked. Vi vet heller inte om det är fler rederier än Destination Gotland som har lagt anbud eller om denna utdragna process ger Gotland den bästa trafiken i framtiden.
Ovissheten om färjetrafiken från och med 2009 påverkar en stor del av Gotlands näringsliv och kanske framför allt besöksnäringen. I ett internationellt affärsprojekt arbetar Gotlands Turistförening tillsammans med Visit Sweden (Sveriges Rese- och Turistråd) med att locka nya internationella målgrupper till Gotland. För att kunna sälja in Gotland som destination utomlands måste vi kunna hänvisa till att vi har en tät trafik med snabbgående färjor året om. Just nu kan vi svara att så är det idag, men vi vet inte hur det ser ut om ett och ett halvt år. Vad tror du, Staffan Widlert, att det ger för intryck av Gotland?
För att inte tala om alla som står inför att bygga hotell, bland annat för att möta det ökade behovet av hotellrum som Wisby Strand Congress & Event har skapat. Wisby Strand i sig är också exempel på en verksamhet som i sig är i stort behov av kontinuitet och lång framförhållning i trafikfrågan. Detsamma gäller dem som planerar att rusta upp campingplatser, lantbrukare som satsar på att kombinera ett levande lantbruk med turism, och många många fler. Hur ska de som står inför satsningar för hundratals miljoner kronor våga fatta beslut när de inte vet om vägen till Gotland förvandlas från motorväg till gropig, illa asfalterad 70-väg år 2009?
Alla dessa företag, från de stora inom hotellnäringen till små enskilda verksamheter, behöver ett besked NU, för att kunna fatta beslut om kommande investeringar för framtiden.
I maj förra året samlades företrädare från Gotlands kommun, länsstyrelsen, de politiska partierna och ett stort antal organisationer, inklusive Gotlands Turistförening för att slå fast en samlad ståndpunkt inför upphandlingen av Gotlandstrafiken.
Den gotländska ståndpunkten var, och är än idag, följande.
l Trafik till två fastlandshamnar
l Bastrafik med två dubbelturer per dygn, cirka 3 timmar på den norra linjen och en dubbeltur per dygn, cirka 3 timmar på den sydliga linjen
l Trafiksystemet ska inrymma utvecklingsmöjligheter och flexibelt kunna anpassas till nya förutsättningar
l Konkurrenskraftiga och låga "vägpriser" för gotlänningar, besökare och godstransporter. Kostnaden skall inte överstiga vad det kostar motsvarande sträcka på landsväg.
l För likvärdiga konkurrensförutsättningar måste merkostnaderna för gods i färjetrafiken neutraliseras - fraktproblematiken måste få en långsiktig hållbar lösning.
l Långsiktiga och stabila förutsättningar för näringsliv och familjer på Gotland. Exempelvis får avtalet inte innebära orimliga kostnadsövervältringar på grund av oljeprisförändringar.
l Fartygen ska vara säkra och komfortabla. Nuvarande nivå är minimistandard.
De som skrivit under är: socialdemokraterna, kristdemokrafterna, centerpartiet, folkpartiet, moderaterna, miljöpartiet, vänsterpartiet, TCO-rådet, Högskolan på Gotland, Vägpris.nu, Svenskt Näringsliv, LRF, Företagarna, Gotlands Turistförening, Gotlands hembygdsförbund, Gotlands Idrottsförbund, LO-distriktet, Östsvenska handelskammaren och Länsstyrelsen på Gotland, med andra ord ett enigt Gotland.
Därför Staffan Widlert, vill Gotland nu ha svar på följande frågor:
1. Varför drar beskedet om den framtida färjetrafiken ut på tiden?
2. På vilket sätt anser du att den utdragna processen gagnar Gotland?
3. När får vi besked om hur färjetrafiken till och från Gotland ser ut om från 1 januari 2009?