Gör Gotland till Barnens ö

3 Vad blir konsekvensen för barn och unga av ett beslut? 3 Har vi tillräcklig kunskap om hur barn och unga har det? 3 Har vi satt barnets bästa i främsta rummet?3 Har barn och unga fått säga sin mening?

Gotland2007-10-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den första oktober var det den Internationella Barndagen. Det har FN bestämt sedan länge. På samma sätt som många andra dagar som skall uppmärksammas internationellt - kvinnodagen den 8 mars och Världsmiljödagen den 5 juni, för att nämna några.
En dag per år skall alltså barnen uppmärksammas särskilt. Visst låter det märkligt. För det finns naturligtvis bara ett enda beslut som är acceptabelt - att uppmärksamma barnen årets alla 365 dagar.
Varje dag är en barndag eftersom barnen alltid måste komma i främsta rummet. För barnens egen skull men också för att ett samhälle utvecklas i förhållande till hur man behandlar sina barn. Drar man ner på stöd till barnen så riskerar man stora problem framöver.
Gotland är en bra plats att bo och växa upp på för barn. Vi har en härlig miljö med vacker natur och en spännande kulturhistoria.
Vi har många engagerade vuxna som i vardagen arbetar med våra barn. Så de flesta barn har det bra här.
Men många barn har det jobbigt och far illa av olika anledningar. Därför är det viktigt att på många sätt förebygga så att gruppen utsatta barn successivt kan minska.
Det är extra viktigt att inte dra undan resurser för redan utsatta barn och ungdomar och att man verkligen satsar på förebyggande arbete.
God politisk vilja har kommunen visat genom att säga ja till att börja ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det handlar ju om att visa medmänsklighet i en orättvis och hård värld.
Förhoppningsvis kommer kommunen snart också att ta beslut om att starta Barnahus - att samla resurser på ett ställe dit utsatta barn kan komma för att få det stöd de behöver i en bekymmersam situation.
Det kan handla om barn som utsatts för våld och sexuella övergrepp, men också barn som blir vittne till våld i familjen.
Dessa barn ses sedan november förra året som brottsoffer enligt lagen. Men stödgrupper saknas fortfarande på Gotland. Barnahus kommer att innebära ett stort och viktigt steg för barnen som behöver samhällets omtanke.
En fråga som Rädda Barnen på Gotland drivit under lång tid är barnkonsekvensanalyser, d.v.s. hur påverkas barn och unga av de beslut som tas i kommunen. Allt ifrån årsbudget till enskilda beslut som påverkar i vardagen.
När beslut ska tas bör följande frågor ställas:

Frågor helt i linje men FN:s Barnkonvention som antogs 1989 och som i princip är lag och därmed skall följas också av en kommun.
Det är alltså viktigt att kommunen i linje med Riksdagens beslut har ett system med konsekvensanalyser, särskilda planer för barn och unga och därtill en barnbilaga till varje års budget för att tydliggöra barns och ungas utsatthet och behov och hur man tänker hantera detta.
Man brukar ofta säga att barnen är vår framtid. Men vi har alla ett gemensamt ansvar för att barn och unga ska ha det bra just nu.
Tänk om Gotland kunde bli känt som Barnens ö - den barnvänliga kommunen.
Kommunen där alla politiker och beslutsfattare och skolan verkligen arbetar utifrån barnkonventionens intentioner.
Kommunen dit företag och aktiviteter söker sig, därför att man har en medveten och uppmärksammad barn- och ungdomssatsning.
Kommunen dit unga familjer vill flytta för att man här står på barnens sida i ord och handling.
Kommunen där man väljer att stanna kvar och bilda familj, därför att det är så välordnat för barnen.
Vilket lyft i marknadsföringen av Gotland!
Gör Gotland till Barnens Ö - kommunen där man satsar på barnen året runt!
Läs mer om