Goda skäl till nya priser
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Från den 1 januari 2009 gick vi in i ett helt nytt avtal med vår uppdragsgivare Rikstrafiken. Gotlandstrafiken kännetecknas av en extremt ojämn efterfrågan. Vissa dagar är efterfrågan långt större än den kapacitet vi har att erbjuda. Andra dagar är efterfrågan endast en bråkdel av den kapacitet vi har att erbjuda.
När vi gick in i det nya avtalet öppnade vår uppdragsgivare Rikstrafiken för en ökad differentiering av priserna. Vi har därför utvecklat ett priskoncept som liknar det inom övriga reseföretag med en liknande kapacitetsproblematik. Vårt syfte är att försöka utnyttja kapaciteten per dag så effektivt som möjligt. Vi har därför höjt priset på ett antal attraktiva avgångar och i stället erbjuder vi lägre priser på ett antal mindre attraktiva avgångar.
Vi hoppas att de resenärer som idag upplever att deras resande har blivit dyrare även ska hitta ett antal avgångar som har blivit billigare. Sommaren 2009 har vi fler avgångar på dagtid än vad vi någonsin har haft. Det innebär att vi kan sänka priserna även på dagtid för att utnyttja den extra kapaciteten. Ett exempel i det nya priskonceptet är att SF 700-turerna inte är dyrare än SF 1500-turerna, vi använder numera hela prisskalan även på dessa turer.
Alla turer är individuellt prissatta. Det innebär att de mest attraktiva turerna är dyrare redan när bokningen för säsongen öppnar. Gemensamt för alla turer är att priserna stiger i takt med bokningsingången i respektive komfortklass. En tryckt prislista skulle bli mycket omfattande. Den skulle dessutom lätt bli missvisande eftersom det är bokningsingången på respektive avgång som avgör den aktuella prisbilden. Vi har därför valt att göra som många andra reseföretag och annonsera med från- och tillpriser i respektive komfortklass.
Rikstrafiken kontrollerar kvartalsvis de genomsnittliga priserna i Gotlandstrafiken. De genomsnittliga priser som rederiet får ta ut av passagerarna varierar med utvecklingen av oljepriserna och inflationen. De senaste månaderna har utvecklingen av både oljepriserna och inflationen varit gynnsam. Med dagens prognoser beräknas de genomsnittliga priserna endast stiga marginellt under 2009. För vissa kundkategorier förväntas till och med en sänkning av genomsnittspriserna jämfört med föregående år.
För er som passagerare är det mesta sig likt sedan vi gick in det nya avtalet. Fartygen är fortfarande vita med röda skorstenar. Turlistan innehåller få förändringar jämfört med föregående år. Bakom kulisserna har det dock skett ett enormt arbete sedan det nya avtalet med Rikstrafiken undertecknades för ett år sedan. Inför den nya avtalsperioden har vi arbetat fram ett nytt priskoncept, ett nytt bokningssystem, en ny onlinebokning och nya betalningsrutiner. Vi har samtidigt haft krav på oss att så snart som möjligt öppna bokningen av 2009 års resor.
I ett skede tvingades vi fatta beslutet att prioritera ned inloggningen för våra avtalskunder, bland annat våra kunder med reskort och pendlarkort. Hade vi inte fattat detta beslut hade vi inte kunnat öppna bokningen av 2009 års resor under januari månad. Vi beklagar detta och vill inte på något sätt värdera ned våra viktiga, frekventa kunder. Under en kortare övergångsperiod måste vi hänvisa våra avtalskunder till vår telefonbokning och då erbjuder vi givetvis Internetrabatt även via telefon.
Tyvärr innebär ett omfattande systembyte ofta inkörningsproblem och så även för oss. Vi har haft problem med såväl incheckning som bokning via vår hemsida och per telefon. Nu hoppas vi att systemen är med oss och att vi återigen ska kunna erbjuda den höga tillgänglighet som vi normalt levererar.
För er som saknar vår tryckta turlista kommer den att sändas ut till alla hushåll på Gotland i början av februari.
Vi är tacksamma för alla de idéer och synpunkter vi har fått och kontinuerligt får från er kunder. Det är ni som hjälper oss att vidareutveckla Gotlandstrafiken!