Goda förebilder krävs för ett starkare FN

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Gotland2009-06-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Naturkatastrofer, en galopperande livsmedelskris och väpnade konflikter - allt oftare kommer nu varningssignaler från FN-systemet om att man saknar medel för att genomföra alla de insatser som krävs och som världen förväntar sig.
FN:s globala fond mot hiv/aids larmade vid årsskiftet om ett underskott på fem miljarder dollar, minröjningsverksamheten hade i december bara fått 22 av de 459 miljoner dollar som krävs för årets arbete och FN:s katastroforgan OCHA tvingas hela tiden skriva upp hjälpbehoven för bland annat Afrika. Dessutom tvingas FN göra regelbundna upprop om stöd i akuta situationer, under senare tid bland annat till koleraoffer i Zimbabwe och internflyktingar i Pakistan.

Förväntningarna på Förenta Nationerna är höga. I katastrofsituationer får världsorganisationen ofta huvudrollen i arbetet med att bistå utsatta civilbefolkningar.
FN kan leda och ska leda arbetet för en bättre värld, men för att kunna göra det krävs resurser. Allt fler blir nu medvetna om att världens regeringar inte ensamma klarar utmaningarna, inte minst på grund av den ekonomiska nedgången. Därför samlas nu på många håll det privata näringslivet, friviligorganisationer och enskilda människor i ett gemensamt arbete för att bistå FN.

Den globala FN-rörelsens uppgift är att stödja FN-tanken och att verka för ett starkare FN - i ord och i handling. I Sverige stödjer FN-förbundet bland annat FN:s minröjningsarbete och insatser för att barn i fattiga länder ska få mat i skolan. Under våren 2008 genomförde vi en insamling till FN:s arbete för katastrofoffren i Burma. En liknande satsning gjordes under kriget mellan Ryssland och Georgien då förbundet samlade in pengar för att bistå FN i dess arbete med att ge skydd åt georgiska internflyktingar. Under våren har FN-föreningar över hela landet arrangerat Walk the World, en världsomspännande promenad till stöd för FN:s världslivsmedelsprogram WFP.

Goda förebilder behövs i arbetet för ett starkare FN. Friidrottsstjärnan Carolina Klüft har valt att kanalisera sitt engagemang genom Svenska FN-förbundet. När förbundet samlades till kongress i mitten av juni ledde Carolina en insamling på torget i Skövde som på en knapp minut gav 2 902 skolluncher till barn i Etiopien. FN-föreningar i hela landet har antagit utmaningen och kommer att göra liknande rekordförsök på sina hemorter.

Sverige har en lång tradition som FN-vänlig nation. Många svenskar har genom åren funnits både på toppositioner i FN-högkvarteret och i arbetet i fält. Kunskapen om och engagemanget för de internationella frågorna är ett kännetecken för FN-rörelsen. FN-förbundet vill vara det nav kring vilket det svenska stödet för FN kretsar. På senare år har idrottsprofiler, finansmarknadsaktörer och restauranger hört till dem som har anslutit sig.

Vi har alla ett ansvar att förbättra förutsättningarna för att FN ska kunna möta allt fler och allt tuffare utmaningar. Det gäller både nu och i framtiden.
Läs mer om