God och säker vård i alla åldrar

Gotland2009-07-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med anledning av en insändare vill vi lämna följande information:
Av texten kunde man få uppfattningen att en prioritering utifrån ålder görs av personal vid det akuta omhändertagandet, på så sätt att man inte skulle få all tillgänglig vård om man var för gammal.
Vi vill klargöra att ingen bortprioriteras från behandling på grund av ålder. Däremot görs en medicinsk bedömning om viss behandling kan ges eller inte med hänsyn till möjlig god effekt och eventuella risker eller biverkningar. Då kan åldern ha betydelse. Man kan vara både för ung och för gammal för vissa behandlingar.

Ett exempel: Slaganfall, stroke, kan vara antingen en propp eller en blödning i hjärnans blodkärl. Resultatet blir likartat en plötslig förlamning, yrsel, sluddrigt tal t.ex. Detta är vanliga symtom som många lärt sig kan ha med stroke att göra.
En propp i hjärnans blodkärl kan vara möjlig att lösa upp med propplösande medicin. Erfarenheten har visat att när sådan behandling ges till personer som är yngre än 80 år har den en gynnsam effekt. Risken för allvarlig biverkning, främst hjärnblödning, är relativt liten upp till den åldersgränsen. Men med stigande biologisk ålder ändras förhållandet mellan förväntad nytta och befarad risk. Till slut överväger det sistnämnda. Då är propplösande behandling inte längre ett alternativ.

En av våra allra viktigaste uppgifter är att inte skada när vi ger vård. Hög ålder ger samma rätt till god vård som vilken annan ålder som helst. Vi vill ge god vård till alla på Gotland. Vi uppskattar all information som vi kan få för att åtgärda brister, utveckla och förbättra vården.


Läs mer om