Ge mig ett rakt svar om fotvården
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
" Remissen gäller för medicinsk fotvård hos privatpraktiserande fotterapeut som har avtal med Gotlands kommun och under högst ett år från utfärdande datum. Frikort gäller och erlagd avgift ingår i högkostnadsgrundande belopp. Som underlag för eventuell reseersättning skall intyg utfärdas av fotterapeuten".
Jag fick besked av behandlande fotterapeut Helén Eriksson på Hemse vårdcentral, att för denna behandling gäller frikortet, nästa behandling däremot skulle frikortet inte gälla, på grund av att kvoterna var slut. Fotterapeuterna får sig tilldelat ett visst antal kvoter, enligt Helén Eriksson, hur kan man beräkna antalet av dessa kvoter, under tidsrymd av tre år fördelade på ett visst antal Fotterapeuter?
Jag tog telefonkontakt med redovisningschef Mats Englund som bad mig att ringa Kermith Larsson som svarar för upphandlingar, han förstod mina synpunkter och lovade att ta upp ärendet vid nästkommande sammanträde med nämnden. Har även varit i kontakt med ordförande Per-Olof Jakobsson, hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som kommer ihåg att denna fråga har varit uppe för behandling tidigare, Även han lovade att ta upp frågeställningen vid nästa sammanträde med nämnden. Tyvärr i sådana här sammanhang, kan man inte få ett rakt svar vad som gäller. Jag hoppas att få svar på denna insändare, för den berör samtliga diabetiker på Gotland.
Läste en artikel från den 16 oktober som bland annat handlade om fotvården av patienter. Där föreslår man att läkarna inte remitterar andra än diabetiker, då skulle behandlingen räcka till alla diabetiker.
Vad jag är ute efter är att få klarhet i vad det är som gäller för sådana här, av läkare, remitterade diabetespatienter till fotvården. Det kan väl inte vara rätt att formulera en remiss på detta sätt, om den inte stämmer med verkligheten. Däremot om jag går till fotvården på eget initiativ, så bör kanske andra bestämmelser gälla.