Fullmäktige borde fatta beslutet

Gotland2007-05-15 01:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Barn- och utbildningsnämnden fattade sitt beslut onsdagen den 9 maj angående skolverksamhetens förläggning för de år, då barnantalet under en period sjunker kraftigt. Ett noggrant och föredömligt underlag från skolchefen har presenterats. (Tack för det!). Debatten har initierats och aktiverat anhöriga, lärare och barn i berörda områden.

Skolan är en samhällsorganisation som griper in i många människors liv. Därför är det en egendomlighet att ovannämnda beslut inte skall föras vidare till våra valda politiker i kommunfullmäktige där en helhetsbedömning kanske bättre kan göras. Beslutet kan nämligen kraftfullt påverka olika orters framtidsmöjligheter på ett genomgripande sätt.

Många debattinlägg har belyst detta, och dessutom ett ambitiöst enkätunderlag på norra Gotland, som kan ge en föraning om vad som kan hända. Risk för utarmning av landsbygden föreligger, när man drar in de viktigaste samhällsinstitutionerna för människor. Finns närbelägen skola för våra barn?, är kanske en av de första frågorna för hugade nyinflyttare till Gotland med barn. Jag tror att dessa kommer att öka, när buller, trängsel, bostadsbrist och miljösvårigheter ökar på fastlandet och Gotland allt tydligare uppfyller sina mål som ekokommun.

Inget är viktigare än att våra barn och barnbarn får växa upp i trygghet hemma och i förskola/skola och där alla ungar blir sedda och bemötta med tillit och respekt och får lära sig normer för samspel med andra, och där de får den kunskap och de förhållningssätt som de behöver för att växa för framtiden.

Barn- och utbildningsnämnden har sina ramar, men jag efterlyser fler försök för att minska pressen på barn och föräldrar och vår miljö (till exempel ökad bilanvändning och kostnad för föräldrar på grund av nedläggningar). Rimliga försök bör genomföras till exempel tillsammans med Glesbygdsverket i de områden, där det finns en möjlig inflyttning, som kan komma att stoppas om förskolan-skolan läggs ner. Några sådana glesbygdsförsök skulle kunna betraktas som en investering för framtiden på samma sätt som den nya Wisby-strand-satsningen, och försökspengarna skulle därmed kunna gå på ett annat konto i kommunen. Problemet med få lärare i en skola kan kanske lösas på flera sätt? Australien med sina stora avstånd har sina helikopterlärare - detta kan kanske ge ett uppslag, men ta det nu inte bokstavligt.

Man får vara försiktig när man definierar så kallad lärkvalitet i skolan, vi vet alla vad vi menar - men den kan se ut på olika och överraskande sätt. Ingvar Larsson, mångkunnig pensionerad skollärare på Fårö, har i ett intressant debattinlägg beskrivit sin kvalitetsdefinition.

Sammanfattningsvis borde frågan om Barn- och utbildningsnämndens beslutsförslag även prövas i kommunfullmäktige.

Läs mer om