Försvara FN och folkrätten!

Gotland2009-02-17 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Läget i Mellanöstern manar inför riksdagens utrikespolitiska debatt till eftertanke. Frågan om FN:s roll och Sveriges engagemang måste hållas levande.
Gaza-kriget blottar allvarliga brister i de internationella relationerna. Förenta Nationerna har än en gång ställts åt sidan i en kris i Mellanöstern. Israel visade ett sällan skådat förakt för världsorganisationen när man attackerade FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar mitt under generalsekreterare Ban Ki-moons resa i området.
Israels premiärminister Ehud Olmert har deklarerat straffrihet för dem som kan ha begått krigsbrott under anfallet mot Gaza. Ban Ki-moon har tvärtom, liksom FN:s förre rättschef Hans Corell, krävt att de ansvariga ska ställas till svars. Utrikesminister Carl Bildt sa i riksdagen den 28 januari att frågan om krigsbrott i Gaza ska utredas inom FN. Den linjen måste drivas aktivt - folkrätten måste gälla för alla världens länder, även Israel.

Människorna i Israel och Palestina har i fyra decennier fått betala ett högt pris för omvärldens oförmåga att hantera konflikten. Till misstagen hör bojkotten mot det folkvalda Hamas. Det är otidsenligt att tro att man ska kunna frammana fred och få stopp på raketbeskjutningar när man inte ens talar med en av parterna. I Sverige var Carl Bildt var en av dem som varnade för konsekvenserna av en blockad mot Hamas efter valsegern 2006. En dialog innebär förstås inte att man ska vara okritisk - det finns tvärtom mycket i Hamas metoder och värderingar som måste kritiseras.

Ledare i USA och Europa bör fråga sig vilken bild som människor på båda sidorna i konflikten får av världssamfundet och vilket värde de kommer att tillmäta regelverket för krig och konflikter i framtiden. Att inte heller FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har sökt dialog med företrädare för Hamas riskerar att öka missnöjet bland palestinierna.
I USA har Barack Obama och hans utrikesminister Hillary Clinton trots det dystra läget möjlighet att ta nya initiativ. Obama har etablerat kontakt med parterna och skickat sitt sändebud till området. Också USA måste nu stå upp för folkrätten, slå fast att internationella spelregler gäller för alla stater och övertala parterna att inleda en fredsprocess värd namnet.
Israel och Palestina har gång på gång demonstrerat sin oförmåga att själva ta avgörande steg mot en hållbar fred. Konflikten har länge hotat internationell fred och säkerhet och kvalificerar därmed till ingripande av trupp under FN-flagg. Det är ett krav som måste drivas av Sverige och EU. Den politiska processen måste övertas av FN med stöd av resten av kvartetten för Mellanöstern.

Sverige kan med sitt långvariga engagemang, goda kontakter och djupa kunskap tala med trovärdighet om Mellanöstern. Carl Bildt har visat att han har insikt i många av de nyckelproblem som måste lösas. Han har nyligen sett och kritiserat förstörelsen i Gaza. Bildts och andras engagemang måste leda till handling som kan förhindra en upprepning. Vem håller Förenta Nationernas, folkrättens och framför allt vanliga israelers och palestiniers fana högt vid dagens utrikespolitiska debatt?
Läs mer om