"Folkomröstning om Södra hällarna"
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är en tråkig inställning, och jag har lite svårt att förstå Björn Janssons argumentation. Jag är överens med Björn Jansson om att folkomröstningsinstrumentet ska användas varsamt, men det är inte samma sak som att det aldrig ska användas. Med mina 38 år har jag hittills inte fått rösta i en enda kommunal folkomröstning, så man kan nog säga att risken är liten att en folkomröstning om Södra hällarna kommer att leda till för många folkomröstningar. Jag tycker heller inte att det är en liten fråga. De förändringar som planeras i området är ju faktiskt rätt omfattande, och har man väl byggt där ändrar man karaktären på området generationer framåt.
Det har bildats en rätt stor opinion som är mot bebyggelse på Södra hällarna, tillräckligt stor, tycker jag, för att ta den på allvar. Att vi har problem med att få gotlänningar att engagera sig i politiska frågor, och att förtroendet enligt flera undersökningar är rätt lågt för gotländska politiker är ytterligare ett skäl att överväga en folkomröstning. Här engagerar sig folk i en fråga, låt oss inte trycka ner det engagemanget, utan utnyttja det istället för att stärka demokratin och det politiska engagemanget på Gotland.
I själva sakfrågan, bebyggelse eller inte på Södra hällarna, stödjer jag helt och hållet det förslag som finns: att bebygga en remsa längs toftavägen. Jag kan till och med tänka mig att ett större område bebyggs. Vi bör utnyttja attraktiva områden för att skapa året-runt-boende för gotlänningar. Jag tror att en väl genomförd planering av bebyggelsen kan skapa ett attraktivt område som utnyttjas av betydligt fler än de enstaka flanörer man idag ser. Jag vill dock inte spekulera i utgången av en eventuell folkomröstning, men jag hoppas att de flesta gotlänningar är för en utveckling av ön, en utveckling som förutsätter att hus byggs på ställen där folk vill bo.
Trots att det "säkra" sättet att möjliggöra bebyggelse på hällarna är att låta politikerna i kommunfullmäktige avgöra frågan, så är jag beredd att låta Gotlands befolkning avgöra frågan mer direkt - genom en folkomröstning, och det av två starka skäl: Att stärka demokratin på Gotland, och att ge extra legitimitet åt ett eventuellt beslut att bebygga södra hällarna.