Fokus på kunskap!

Gotland2009-06-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är lätt att få intrycket när man lyssnar på mediabruset och enskilda aktörer att skolan och barnomsorg på Gotland inte skulle vara bra. Så är det inte!
Skolan och barnomsorg på Gotland är bra, har färre barn per vuxen (både inom för- och grundskola) än genomsnittet i Sverige och resurserna är på samma nivå som liknade kommuner, ofta lite högre.
Vi som är politiskt engagerade i barn- och utbildningsfrågor här på Gotland möter duktiga lärare som gillar sitt jobb och arbetar för barnens bästa. Det är också så att en stor majoritet av barnen på vår ö trivs och känner sig trygga i skolan. Man kan vidare se att andelen som går igenom gymnasieskolan med godkända betyg och kan söka vidare till högskola är högre än snittet i Sverige.

Vi på Gotland har alltså en bra skola, men självklart kan den och ska den bli bättre. Den ekonomiska krisen har också påverkat vår ö, men målet måste vara och är att vi alla ska jobba för att förbättra skolan och ge lärare och elever bättre förutsättningar för att varje barn ska kunna nå kunskapsmålen och trivas i skolan.
En väg att nå det målet här på vår ö är att arbeta för en ökad mångfald inom för- och grundskola där vi som har barn får bestämma själva vilken skola som passar våra barn bäst.
På "fastlandet" genomför nu den moderatledda Alliansregeringen en välbehövlig nystart av den svenska skolan.
Flera positiva reformer genomförs de närmaste åren för att öka elevernas kunskaper. Bland dessa kan nämnas ny skollag, Lärarlyftet, bättre lärarutbildning, nya och tydligare mål i skolan, obligatoriska skriftliga omdömen och ny betygsskala.

Trots detta återstår mycket arbete innan kunskapsskolan har återupprättats. Under de senaste åren har vi kunnat ta del av allt dystrare siffror för svensk skola. Internationella studier av läsförståelse, matematik och NO-ämnen visar att elever i Sverige halkar efter andra länder.
På tio år har dessutom andelen obehöriga lärare i grundskolan mer än fördubblats. I dag saknar en av fem lärare på grundskolan och en av fyra lärare på gymnasieskolan pedagogisk utbildning. I svenska, engelska och matematik har endast 60 till 70 procent av lärarna både lärarutbildning och ämnesutbildning. I vissa ämnen är andelen så låg som 40 procent. Utvecklingen i skolan har helt enkelt under många år tyvärr gått åt fel håll.

För att våra barn här på Gotland ska kunna möta dagens och framtidens utmaningar är det viktigt att skolan klarar av att ge alla elever de verktyg de behöver för att nå målen i skolan. Vi moderater eftersträvar en skola där alla elever får komma till sin rätt. Målet måste vara att alla elever i Sverige ges samma möjligheter i skolan oavsett bakgrund.

En skola med ökad kunskapsinriktning leder till ökad rättvisa. Kunskap är nyckeln som ger alla elever möjlighet att lyckas. Det är en skola där alla elever möts av en positiv tro på barnet och dess förmåga att klara höga mål och höga förväntningar. Det är en skola där extra stöd finns för de elever som inte når målen och där nya utmaningar möter alla elever så att de kan nå sin fulla potential.

Om våra barn på Gotland ska kunna hävda sig mot resten av landet och vi i Sverige ska kunna hävda oss i den allt tuffare internationella konkurrensen är det centralt att våra skolor tillhör världens främsta. Sveriges svar på den allt tuffare globala konkurrensen ska inte vara sänkta löner utan att förstärka bilden av Sverige som en kvalitetsinriktad forsknings- och kunskapsnation. För att detta ska bli verklighet är det viktigt att skolan redan från tidig ålder tar vara på barnens förmåga att lära. Skolans huvuduppdrag är att alla barn får den utbildning som är nödvändig för att kunna möta kraven från arbetsmarknaden.
Vår gemensamma välfärd, våra företags konkurrenskraft och vår tids stora utmaningar möts bäst av ökat fokus på kunskap.
Läs mer om