Flyget ingen miljöbov

Gotland2009-04-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ingvar Britse skriver i sin debattartikel från 16 april "All flygtrafik över 8000 meter måste stoppas. Flygets utsläpp av vattenånga och partiklar, är orsaken till den globala uppvärmningen."
I fortsättningen av debattartikeln skriver Ingvar ungefär på samma sätt och blandar ihop sina egna ogrundade teser med fakta och tar därmed på sig en forskarkostym som han långt ifrån fyller ut.
Till exempel skriver Ingvar om sina fotografidokumentationer av "kristallsvansar":
"Den 3 och 7 april 2009 täcktes Gotland fullständigt av kristallsvansar, som breder ut sig till ett kristallskikt av is, likt glas på den höjden, dygnet runt. Därav kallar jag det växthuseffekten."
Han skriver också "När flyget stoppas för trafik över 8 000 meter, återgår klimatet till det normala efter 6 till 12 månader."

Fakta visas i cirkeldiagrammet som är hämtat ur Luftfartsstyrelsens omvärldsbevakning 2008. Diagrammet visar hur fördelningen av koldioxidutsläppen (CO2) ser ut mellan de olika transportslagen i Sverige. De samlade vägtransporterna står för strax över 65 procent av klimatpåverkan i form av CO2-utsläpp, sjöfarten står för cirka 25 procent. Flyget står för endast 9 procent av utsläppen, därav inrikesflyget för endast 2,3 procent. Endast tågtrafiken är miljövänligare med 0,2 procent av CO2-utsläppen.
Om man tar hänsyn till att flygets utsläpp av växthusgaser omfattar 1,9 gånger dess CO2-utsläpp så är totalutsläppen väsentligt lägre än vägtrafikens utsläpp. (Luftfartsstyrelsens omvärldsbevakning sid 35). Av alla utsläpp av CO2 i världen står flyget för omkring 3 procent.

I samma rapport kan man också läsa att det svenska inrikesflygets CO2-utsläpp minskar med cirka två till tre procent per år. Det beror dels på att den totala inrikestrafiken minskar något men också på att vi som aktörer jobbar aktivt med att bringa ned miljöpåverkan av vår verksamhet. På Gotlandsflyg har vi sedan årsskiftet ett av världens miljösmartaste flygplan. Med modern turbopropellerteknik och en flygplanskropp som till 20 procent är byggd i lätta kompositmaterial som kevlar och kolfiber. Vikten på planet blir för sin storlek och kapacitet låg och så även bränsleförbrukningen, vilket i sin tur minskar miljöbelastningen högst väsentligt.

Utsläppen har minskat med nästan 30 procent jämfört när vi flög med Focker 50. Att flyga med vår ATR 72-500 och med vår genomsnittliga kabinbeläggning om 80 procent ger ett CO2-utsläpp på 23 kg per person på sträckan Visby-Bromma. (Källa: Vår flygplansoperatör Golden Air och tillverkaren ATR.)
Åker man bil samma sträcka (21,4 mil) i en bil som drar 0,8 liter/mil så blir utsläppet 39 kg CO2. (Källa:Transportstyrelsen vägs klimatomvandlare.)
Åker man färjan mellan Visby och Nynäshamn blir det genomsnittliga utsläppet 118 kg CO2 per person. (Källa: Nils Nordenbrink, siffrorna avser 2005 med godstrafikens andel fråndragen.) Och då har man nästan 7 mil kvar till Stockholm som genererar ytterligare CO2-utsläpp beroende på transportsätt.
Läs mer om