Fårögubbe rolig, men också jobbig

Gotland2009-10-06 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Såg du teveprogrammet "Bergmans hushållerska" nyligen? Frågan ställdes av A till kompisen B varpå ett meningsutbyte följde om vad intervjun med hushållerskan själv Anita Haglöf kan ha givit tittaren.
Denna Anita hade fört dagbok över sina åtta år med demonregissören Ingmar Bergman både i Stockholm och på Fårö. Och det kan knappast ha varit drömjobbet även om ett förtjusande kalkstenshus på behörigt avstånd från arbetsgivaren ingick i avtalet.
- Han kallade henne ju både slyna och ragata, började A samtalet, och fortsatte. Måltiderna skulle serveras på exakta klockslag, som i barndomshemmet, sängen skulle bäddas med millimeterprecision.
Handskrivna små lappar med påpekanden om osmaklig ost och segt lammkött var andra stressande inslag på arbetsplatsen.
Anita sparade allt. Bergman hade tipsat henne om att skaffa sig en spökskrivare om hon nu funderade på att författa en bok om tiden hos honom. För du kan ju inte skriva, sa han.
- Visst låter det förskräckligt kränkande, men hur angenäm var Anita själv, inföll B. Hon verkade ju sakna både humor och smidighet. Förmodligen passade hon bättre som "häxan i växeln".

Uttrycket stod Bergman för och syftade på Anita Haglöfs tidigare jobb på Dramaten i Stockholm.
Nej, vad Bergman hade behövt var en undersköterska och en pedantisk sådan, fortsatte B. Han hade tydligen ett enormt kontrollbehov såväl i yrket som hemma. Jag tycker förresten han hade rätt i att Anitas knallröda läppstift var störande.
Kompisen C sammanfattade:- Det ska fan vara hushållerska och fan att behöva en!
Anita Haglöf å sin sida berättade lugnt och ledigt om sina vedermödor för dokumentärfilmaren Tom Alandh.
Bäst trivdes hushållerskan när regissören var ute. Med fasa minns hon hur hon en gång av misstag hävt vitlökssalt i köttfärsen. Bergman avskydde vitlök och nu var goda råd dyra.
Det fick bli en blixtutryckning till Ica Bungehallen i Fårösund i och för inskaffande av ny köttfärs.

Anita medgav att hon var rädd för honom men stannade ändå. Ända tills Bergman förkunnade att han skulle bli permanent Fårögubbe. Då ville hon sluta.
"Bergmans hushållerska" kan väl utom skvallerintresset betraktas som ett inlägg i den så kallade pigdebatten. Ska hushållsnära tjänster underlättas med skatteavdrag eller är det ett lömskt sätt att bevara klasskillnaderna i samhället.
Anita Haglöf gick inte närmare in på den problematiken men hon hade vid något tillfälle anklagat Bergman för att "gå på de svaga".
Hur var då förhållandet mellan regissör och hushållerska?
- Ingmar gillade mig nog för att jag var punktlig och ordentlig, trodde Anita Haglöf.
Själv kunde hon också gilla honom fast hon ofta var arg på honom.
- Jag tyckte om honom när han var ensam och sårbar som en liten pojke. Och så kunde han faktiskt vara rolig också.
Men mest handlade det om att laga kalvbullar (för magen) och sy knappar i flanellskjortor. Utföll icke detta till belåtenhet lät Bergman förstå att "det hände aldrig på Ingrids tid". Ingrid var hans sista hustru.
Läs mer om