En vindkraftpark hör inte samma med flocken
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett telefonsamtal någon vecka före jul: "har du hört att 100 vindkraftverk planeras på Lojsta hed? Det stod i GT häromdagen."
Vindkraftverk på Lojsta hed? I russens rike? Så galet och så okänsligt! Planerar man att bygga vindkraftverk även inom russparkens gränser?
Det har inte gått att få svar på frågan. Inte hos Vindkompaniet, inte hos kommunen. Hotet finns kvar.
En vindkraftpark är ett industriprojekt och hör inte samman med russflocken. Genom behjärtansvärda människors insatser har de räddats från att dö ut och tills vidare från kravet på ligghall. De utgör ett omistligt inslag i Gotlands kultur. En russägare på ön uttrycker det så fint och träffande när hon i en artikel skriver att de på något vis hör samman med skogen på Lojsta hed och är en del av den som ett slags skogens väsen.
Russflocken är ett levande kulturminne. Flocken utgör rasens genbank och det är viktigt att flocken bevaras i så ursprungligt skick som möjligt utan okänsliga ingrepp i deras levnadsförhållande och livsmiljö.
En vindkraftpark är inte bara ett 150 m högt torn i skogen. För att komma dit krävs skogsröjning, vägbyggen för tung trafik, underhållstrafik för service, kabeldragning och ställverk. Sen är det slut med att möta russen i deras naturliga miljö, den hittills orörda skogen. 100 vindkraftverk. Vi kommer att vandra i ett industrilandskap.
Russflockens fortlevnad är inte bara ett gotländskt kulturintresse utan också ett nationellt intresse. Det är därför bara att hoppas att beslutsfattare inom kommunala och regionala myndigheter vid sin beslutsfattning tar hänsyn värdet av att flocken bevaras och får leva vidare under samma förhållanden som hittills..
För att kunna påverka måste man vara tidigt ute, innan ekonomiska intressen tar över och förväntningar skapas. Så vänta inte på att andra ska göra nåt utan agera själva. Skriv till kommun och länsstyrelse för att väcka till eftertanke och gör det nu! Kommunen som så småningom ska bevilja eller avslå bygglovsansökningar vill liksom länsstyrelsen (tung remissinstans) inget hellre än få in synpunkter.
Visby 2009-03-07