En lyckad borgerlig skolpolitik för Gotland!

Gotland2008-12-02 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dessa tider med lågkonjunktur och vikande elevunderlag i skolan, vill en del gärna måla upp en alltför dyster bild av verkligheten. Det är synd, för våra verksamheter förtjänar bättre än så! Haveri och kris har vi sett i världen, och Sverige och Gotland är långt därifrån! Det är naturligtvis en del av den politiska debatten, men jag håller inte med om den verklighetsbilden.
I den gotländska förskolan och skolan finns mängder av bra exempel på motsatsen. Våra enkäter visar att barn och elever trivs allt bättre, resultaten höjs och fler klarar gymnasiet. Förskolorna och skolbarnsomsorgen jobbar med pedagogik, och vi har hanterat de stora behoven av platser 2008 inom ram. Alla våra duktiga medarbetare är förstås nyckeln till framgången. (Läs gärna "Måttbanden" på BUF:s hemsida)
Vi har i nationella jämförelser resurser över rikssnittet till våra verksamheter idag, och vi jobbar med att förbättra kvalitén, vilket finns med i vårt styrkort (skolplan), bl a med strategin om framgångsrika skolor. Skolan är så viktig, det är där barnen får den kunskapsgrund de behöver för att klara sig i livet och vi är alla skyldiga att se till att skolan är bra.

Däremot har vi under att antal år haft vikande elevunderlag på Gotland, som ger mindre elevpengar till våra skolor. Nästan 300 elever färre finns på grundskolan nästa läsår (=en hel skola!), och 50 elever mindre på gymnasiet (ca 3 klasser). Eftersom man får en tjänst per ca 10 elever i skolan, och en tjänst på ca 5,5 elever i förskolan, minskar antalet anställda framöver. Under några år har därför flera skolor stängts, och mycket mer hade behövt göras tidigare, både inom skolorna och över ön.

När kommunfullmäktige förra veckan fördelade kommunens medel för 2009, så har vi fått en budgetram att använda. Knappast någon är ovetande om den lågkonjunktur som råder. Vi måste göra det bästa av de 1,221 miljarder kronor vi får (= 1.221 miljoner och en tredjedel av kommunens budget), och också fortsätta ha fokus på kunskap och arbetsro i skolan!
Läs mer om