Dyra hotellnätter kostar gotlänningarna

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2009-02-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan VD:n för Wisby Strand, Niklas Sjöblom, gick ut och berättade om förlorade kongresser på grund av höga hotellpriser, har ett antal artiklar, ledare och inlägg skrivits i detta ärende. Och det är bra att detta nu så tydligt lyfts upp på bordet. Turistchefen Anders Murat säger i lördagens GT att han nu ska agera i frågan. Och det var väl verkligen på tiden! Såväl Wisby Strand som kongressbolaget PCO Gotland har ett antal gånger påpekat detta behov utan att så värst mycket skett.

När beslut togs om att en kongresshall skulle byggas, såg Thage G Pettersson till att det även kom statliga pengar från Turistdelegationen så att en organisation, Gotland Convention Bureau (GCB) kunde bildas som en del av Gotlands Turistförening.
Gotlands kommun matchade de statliga pengarna på ett förtjänstfullt sätt. GCB skulle dels sälja in Gotland som lämplig kongressdestination, dels förbereda det gotländska näringslivet på vad det innebär att finnas med på kongressmarknaden. Det handlade förutom allmän grundkunskap om hur kongressmarknaden fungerar om att medverka till utveckling av det gotländska utbudets utformning så att det anpassas till kongressmarknadens behov.

En säsongsanpassad prissättning talades det mycket och ofta om på olika möten. Det finns all anledning att därför fråga sig hur GCB/GTF skött sitt uppdrag. Kongressarrangören PCO Gotland valde för drygt ett år sedan att lämna samarbetet med GCB eftersom vi inte ansåg att vi fick de utlovade tjänsterna levererade. De 60 000 kronor vi årligen betalade kan användas på ett effektivare sätt i egen marknadsföring. Av samma anledning kräver Wisby Strand nu kraftig nedsättning av sin flerdubbelt större avgift. Det är märkligt att några aktörer ska göras till stora betalare, medan flertalet andra uppenbarligen betalar mycket blygsamma avgifter.

En kongress består ofta av fyra olika bokningsdelar: själva kongresshallen; logi; hjälp av ett kongressbolag med bokningar samt måltider och aktiviteter. Med tre års facit i hand kan vi nu konstatera att vår kongresshall inte är dyrare att hyra än andra kongresshallar på fastlandet. Måltider och aktiviteter skiljer inte heller i pris. PCO Gotland har lägre priser än sina fastländska konkurrenter. Det är på hotellsidan vi förlorar.

Framtidsperspektivet ser inte heller hoppfullt ut. Magnus Wiman, ägare till två av de tre stora hotellen i Visby, säger i en artikel i GA (24/2) att han inte är intresserad av att nu bygga fler hotellrum och dumpa priserna. Just de priser som är 500 till 1 000 kronor för höga per natt i nuläget! Det är den prisnivån han vill upprätthålla och därmed riskera ytterligare förlust av värdefulla kongresser. En förlust som drabbar hela det gotländska samhället: kommunen förlorar hyresintäkt från kongresshallen, restauranger och butiker förlorar, guider får färre uppdrag, bussbolag och taxi förlorar körningar och så vidare. Det får naturligtvis också som konsekvens att arbetstillfällena minskar.
Clarion Hotel Wisby är också mycket viktiga partners och numera mycket mera flexibla i sin prissättning. De är involverade i nybyggnation av hotellrum i Länsstyrelsens tidigare lokaler. Jag hoppas innerligen att det hotellbygget blir av snarast möjligt.

Det värsta är att viljan att förhandla rumspriser inte är särskilt stor alla gånger. Innan det går till prisdiskussion så görs en bokning för att säkerställa att det finns plats. Därför håller inte Magnus Wimans argument att oviljan till att sänka priset, beror på att det skulle vara bokat av andra. Vi har konkreta exempel på denna ovilja:
l En kund fick efter ett stort antal påstötningar beträffande en bokning på över 1 000 gästnätter under lågsäsong, 10% rabatt på ordinarie pris Han avbokade och mötet hamnade i Norrköping.
l En arrangör fick till svar att det var ordinarie prislista som gällde för en större grupp under vintermånaderna och att någon provision inte kunde lämnas.

Det kallar jag inte vilja att förhandla om priset. Och det finns betydligt fler exempel än dessa två.
Det som är glädjande är att de mindre hotellen är oerhört samarbetsvillliga. När hotellpriserna nu debatteras, har de än en gång påpekat sin samarbetsvilja, till gagn för hela det gotländska samhället.Om alla involverade visade den positiva attityden, skulle den gotländska kongressmarknaden gå strålande tider till mötes!
Läs mer om