Donner ett modernt och unikt gymnasium
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kan all denna uppmärksamhet kring Donnergymnasiet genomsyras av oviljan att kommunala apparater ska få värdig konkurrens från friskolor?
En inspirerande studiemiljö med lärare som ser och tror på varje individ samt vill att eleverna ska nå sina mål, kombinerat med ett varierat arbetssätt gör att elever motiveras till att prestera. Får man kvalitativt spendera tiden på färre uppgifter inom samma ämne kan man minska på negativ stress samtidigt som inblicken blir större i ämnet. Möjligheten att få koncentrera sig på färre ämnen i taget och att få ta mycket eget ansvar gör Donnergymnasiet unikt. Vi har en modern och studieförberedande teknik som fungerar bra för oss. Detta tror vi kan vara anledningar till denna påvisade förbättring, även kallad "de mirakel som utförs" av Roland Stenberg, beträffande elevernas betyg på Donnergymnasiet.
Lärare och elever ska arbeta utifrån mål som är uppsatta för varje kurs och de ska följas. Vid varje kursstart får vi ta del av Skolverkets kriterier och mål när kursupplägget presenteras. Ofta får även vi vara med och påverka hur kursen ska utformas, vilket är ett nytänkande sätt och gör att varje kurs blir unik. Alla kriterier och mål ska följas av alla skolor, även om de ibland kan vara svåra att tyda och i vissa fall vara abstrakta.
Att eleverna på Richard Steffengymnasiet enligt undersökningen, som publicerades i GA 090502, får en negativ betygsutveckling från högstadium till gymnasium i svenska, engelska och matematik kanske bör ses över. Ska vi fortsätta granska denna undersökning så är den procentuella utvecklingen av betygssnittet på Lövsta också anmärkningsvärd. Där är utvecklingen extrem åt båda hållen.
Vi känner att fokus har flyttats från den egentliga anmälan och den kritik som riktades mot Donner från början, till ren smutskastning där eleverna påverkas och deras betyg ifrågasätts. Ska denna undersökning tas på allvar borde även Lövsta och Richard Steffens betygsutveckling utredas, då deras siffror också är intressanta att studera. Vi undrar även om granskningen är vinklad då en partisk utredare, som arbetar på RSG, har tillsatts? Artikeln utgår även från att Richard Steffens resultat är normen. Är det eftersträvansvärt att betygen ska sjunka från nionde klass till första gymnasieåret?
Den befogade kritiken som har framförts mot Donnergymnasiet måste skolan givetvis ta till sig och se över. Skolan är ständigt under utveckling, men precis som med allting annat kan de alltid förbättras. Vi anser dock att det är viktigt att det finns ett alternativ till de kommunala gymnasieskolorna, då konkurrens kan leda till högre undervisningskvalitet på skolorna.
Vi hoppas att GA:s granskning av Donnergymnasiet kan återta fokus och ta en neutral och en inte alltför dömande ställning i ärendet.