Dödsvägen genom kyrkbyn i Fröjel
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter att i fyra år förgäves ha kämpat mot olika myndigheter för att få 70 året runt, sedan åtminstone sommartid, genom hela Fröjel från Gannarve i norr till inklusive den tvära kurvan i södra kyrkbyn blev jag bestört när jag kom körande vid halvsextiden i onsdags. Min inre mardrömsbild var verklighet. Frågan var inte om utan när och vid vilket av många livsfarliga ställen på sträckan en ny dödsolycka skulle ske.
Om vett rådde skulle skyltarna som skriker "90" nästan på gårdsplaner tas bort och omdömet få råda. 50 i tätort, självklart. Nu luras folk att lita på myndigheterna. Beslut om hastigheten på länsvägarna fattar Länsstyrelsen i Visby. Där råder arrogant maktfullkomlighet. "Fröjel är inte tätort" säger de utan fog. Man borde lägga all kraft på att få pengar till vägar lämpade för 2000-talets fordon och trafiktäthet. De folkvalda är inte heller att lita på. När frågan gick på remiss till kommunens trafiknämnd kunde man där inte ens skilja på norr och söder. Nu ligger saken hos den för i år nya Transportstyrelsen. För min "rättssäkerhets" skull behövde man ett halvår för att svara. Det har gått men något svar har jag inte fått.
I början på min kamp för rimlig fart på en illa byggd vägsträcka från 1959 och sedan dess inte förbättrad annat än med glasbemängd asfaltyta, fanns det personer på Vägverket och Polismyndigheten som höll med om behovet av ökad säkerhet. De tycks ha gått i pension. Nu sänder polisen ut ett pressmeddelande citerat i GA och GT som reser frågetecken. "Raksträcka"? Ja, på kontoret i Visby är kartan platt och strecket för vägen rakt. I terrängen en backe med en av Gotlands finaste platser: kyrka, kastal, utsikt mot Karlsöarna. Parkering på båda sidor vägen, rastplats. På backkrönet avtagsväg mot Alstäde och världsberömda Vallhagar, sedan backe ner med kurva förbi kyrkans p-plats. Det är dårar som styr som vill att det ska vara 90 där tio månader av året! "Frontalkrock"? Det är väl möten nos mot nos. Ofta en följd av vådliga omkörningar som vi ser dagligen i södra kyrkbyn när sommarens fartberusade kör om dem som (efter kurvan!) lagenligt går ner till 70 före avtagen till Eksta och till Gustavs och veterinären, där det inte sällan kommer bilar med hästtransport på släp. Dessbättre sände tidningarna ut fotografer. Fotona visar att 21-åringens bil har kört in 66- åringens Ford på förarsidan.
Polisen säger att orsaken till dödsolyckan är okänd utan att ange en enda omständighet som kunnat bidra. Platsen är sådan att ingen förare har god sikt. Alla på vägen vill lita på att väghållaren har tänkt efter före. "Sommaren är kort" men aldrig så kort som de tillfälliga fartgränserna på Gotlands länsvägar. Det är bara ett par dagar sedan man tog ner sommarens 70-skyltar i Fröjel. Mitt krav från början var 50 genom hela Fröjel sommartid (som varar september ut enligt turistnäringen och ofta SMHI). Med den farten hinner man se annalkande bilar från stopp i kyrkbacken och förare på vägen hinner bromsa. Forskarna vet vid vilken fart bilförare har chans att överleva en träff i förarsidan. Den kunskapen borde polisen kunna sprida. Den 19 augusti såg vi för första gången på länge polis på vägen.
Riskerna har ökat sedan stationen i Klintehamn lades ner. De marodörer som kör 150 snarare än 50 genom tätorter riskerar ingen påföljd.
Mina tankar går alldeles särskilt till den drabbade 21-åringen. Det är inte "lindrigt" att i så unga år utsättas för en traumatiserande händelse. Hon måste få stor hjälp genast. Kom ihåg att en ung busschaufför friades i högre instans och Vägverket hölls ansvarigt för dödsolyckan i Uppland. Den på sträckan tillåtna farten var för hög ansåg Hovrätten. Den domen måste bli prejudicerande och få konsekvenser även på Gotland. Till och med på Länsstyrelsen i Visby.