Destinationen behöver bättre bagagehantering

Foto: Pressens Bild

Gotland2008-12-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Juletid. Frestelsen i att resa till Gotland och återuppliva ljuva minnen i december är stor. Att anlända till Gotland med de fina färjorna är härligt. Känslan när de stora fartygen glider in i hamnen och sagolikt vackra Visby med omgivningar breder ut sig i synfältet är svår att överträffa. Eftersom Gotland och Visby har en given plats i mitt hjärta, vill jag att allt beträffande ankomsten dit ska vara så bra och trevlig som möjligt. För det finns faktiskt en del att förbättra.
Det är förståeligt att Destination Gotland vill undvika att resenärer utan fordon tar med sig skrymmande bagage ombord. Fast då kan säkerheten förbättras när det gäller att bagage inte hamnar i fel händer. För det har nu hänt mig två somrar i rad.


Första gången var i juni ifjol. Vi råkade hamna långt bak i kön till ankomsthallen när färjan anlände kl 14.15. Väl där stod vi vid rullbandet länge och åter länge för att finna vårt resebagage. Det kom aldrig. Den stora resväska som fanns kvar var mycket lik vår, utan att vara vår. Någon hade misstagit sig på de snarlika väskorna och tagit fel, alltså vår väska. I den fanns så gott som hela vår respackning, inklusive lakan som vi skulle använda i sängarna i sommarstugan.
Vi talade med personalen i terminalen. De kunde inte göra något. Att "låna" den kvarvarande resväska till dess dess ägare lämnade tillbaka vår, var ingen lösning. Vi skulle ha och behövde våra egna grejer!

Alla kan nog förstå att det här var en ytterst olustig situation. Det enda vi kunde göra var att ändå åka till stugan, och vänta. Ha förhoppningen att den som tog fel skulle upptäcka misstaget samt de telefonnummer till oss som fanns bland våra saker.
Inte förrän efter midnatt ringde telefonen. Någon timme senare kom han som tagit fel äntligen med alla våra tillhörigheter. Ytterligare någon timme senare kunde vi så äntligen gå i säng. Följande morgon var jag bjuden av rederiet till premiärturen med Ölandslinjen. Det var mycket trevligt, men det hade ju varit bra med litet mer än några få timmars sömn inför den resan.

För att minska risken av en upprepning har jag under efterföljande gotlandsresor försökt att vara bland de första att träda in i ankomsthallen. I augusti i år hjälpte inte det. En äldre dam tog min väska av bandet och började gå därifrån när jag i sista stund fick syn på henne. Hon var först ovillig att förstå att hon tagit fel, trots att hon sade sig ha dålig syn. Jag lyckades få syn på en väska på rullbandet som var mycket lik min. Åter var det således mycket nära att det första dygnet på Gotland blivit oangenämt och belamrat med onödigt krångel.
Alla kan inte vara först in i ankomsthallen, och man ska inte behöva känna oro över att det egna viktiga bagaget riskerar att hamna i orätta händer. En sådan obehaglig känsla ska inte behöva finnas under ankomsten till härliga Gotland.

Även om jag har en särdeles förmåga att råka ut för oturliga händelser, är jag förmodligen inte ensam om att ha råkat ut för förväxlingar av bagage. Om en förstagångsbesökare råkar ut för dylikt trassel, finns ju risken att denne inte vill återvända - eller kanske väljer att inte ta färjan nästa gång.
Det här behöver förbättras, och kan så göras med enkla medel. Jag föreslår därför att varje bagagekolli som lämnas in, förses med en klisterlapp i skarp lysande färg - ilsket orange eller något liknande - som är försett med ett stort och tydligt nummer! Den som lämnat in effekterna får en lapp med samma nummer. Det skulle göra missförstånd som de ovan smått omöjliga. Har jag en lapp med nummer 88, tar jag förstås inte en väska som ser ut som min men har nummer 111.

Kostnaden för ett sådant system är i det närmaste försumbar. I synnerhet om vi räknar med den dåliga PR, "badwill", med åtföljande risk för uteblivna resor det innebär för både rederiet samt Gotland som resmål när resväskor hamnar hos fel personer.
Det är bra med en separat ankomsthall i terminalen. Men den är ju bara så förbålt tråkig och grå! Nog kan väl turist-Gotland bjuda på ett fint motiv från ön i form av en bild, ljusprojicering på väggen eller något annat för att välkomna dem som anländer? Ibland måste de anländande vänta rätt länge på sitt bagage, och en något trevligare ankomsthall bör Gotland kunna bjuda på.

I övrigt kan sägas att Visby som är Sveriges vackraste stad och vars hamn egentligen har ett mycket fint läge, är väl grå och trist i området nära färjeterminalen. Visst måste där finnas stora ytor för trafik och parkering, men litet mer grönt borde Östersjöns pärla kunna bjuda på. Plantera några träd, buskar eller rabatter. Sätt ut fler stora betongkrukor med blommor. Någon stor skylt skulle kunna välkomna till ön. En sådan skylt bör även välkomna bilburna passagerare när de kör av färjan.

När goda vänner skulle anlända till Gotland under medeltidsveckan i år, ville jag ge dem ett speciellt välkomnande. Därför tog jag på mig en praktfull medeltida dräkt och ställde mig nära fordonsutfarten. Reaktionen blev över förväntan. Många bilister och cyklister vinkade och signalerade glatt. När mina vänner så kom förbi, såg de först inte att det var undertecknad. De trodde först att det var en hälsning från Gotlands turistnäring och medeltidsveckan. En idé slog mig då: det vore väl trevligt att ha någon vid färjeterminalen som välkomnar resande och som kan ge snabb information på plats? Det ska då tydligt synas att denne representerar Gotland och turistnäringen.

Vidare kan man tänka sig att Medeltidsveckan under just sin vecka välkomnar tillresande gäster med någon i passande dräkt som kan ge viss hjälp med upplysningar och dylikt. Kanske rent ut av några stycken som uppvisar en mild form av vänligt och tidstroget skådespel? För egen del skulle jag tycka det vore en toppenkul uppgift! Det kan nog även andra tycka.
Det första intrycket är mycket viktigt, särskilt för sällan- eller förstagångsbesökare, och fås dessa att känna sig välkomna och litet omhändertagna, kan de lättare fördra eventuella besvärligheter längre fram.

Slutligen undrar jag från en fastländsk horisont om det fortfarande är problem med svallvågor från passerande fartyg vid Visby kallbadhus? Detta debatterades ganska livligt för ett par år sedan. Det nya "Kallis" har väl säkrare badbryggor än de tidigare gamla i dåligt skick, men jag undrar om något system som varnar för de kraftiga vågorna har kommit till? Om inte, har jag här ett billigt förslag: ankra en "gammal hederlig" klockboj på lämpligt avstånd utanför badet som ställs in så den klämtar när vågor stora som de från båtarnas bogsvall kommer förbi!
En klockboj behöver ingen energikälla. Ej heller något underhåll att tala om. Den ljuder inte av normala vågor, och tystnar när svallvågorna har passerat. Ljudet från den klämtande klockan hörs genom stadens brus, och det speciella ljudet skiljer sig från andra ljudkällor så alla vet vad som är på gång när bojen låter.
Med dessa tre "julklappar" vill jag ge mitt bidrag till hur landets främsta resmål kan bli bättre. God jul och gott nytt år tillönskas av
Läs mer om