De gröna företagarna tar Gotland genom krisen

Gotland2009-01-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kris är i dag ordet på mångas läppar. Finanskris, klimatkris, lågkonjunktur, varsel och oro präglar diskussionen. Men det finns en motbild. Många bönder känner framtidstro, och även om även lantbruket känner av finans- och konsumtionsmarknadens oro så vill många lantbrukare fortsatt investera och utveckla sina företag.

De gröna näringarna, företag med sin bas inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö, utgör en betydande del av gotländsk och svenskt näringsliv. Mycket talar också för att de är extra betydelsefulla under en lågkonjunktur. Människor behöver mat och energi oavsett konjunkturläge, och bönderna blir därmed mindre konjunkturkänsliga än många andra.
Efterfrågan på bondens varor och tjänster växer, marknaden breddas. Vi producerar mjölk, kött och skogsråvara som tidigare. Men vi öppnar också gårdsbutiker, arrangerar upplevelser på landsbygd och producerar förnybar energi - bland annat. Sveriges bönder arbetar idag inom ett 60-tal olika näringsverksamheter.

Mer än 410 000 människor i Sverige har jobb med anknytning till de gröna näringarna. Här på Gotland står sektorn för hela 14,1 procent av den totala sysselsättningen och 9,4 procent av regionens BNP. Det är siffror som kan bli ännu större, för på Gotland är investeringsviljan bland företagarna i de gröna näringarna mycket god. Hela 38 procent av dem vill utveckla ny verksamhet. 19 procent planerar att investera i byggnader innevarande år, enligt Lantbruksbarometern som genomförs årligen bland Sveriges bönder

Det här är en tillväxt som är livsnödvändig för Gotland. LRFs visionsarbete tillsammans med våra fyrtio aktiva lokalavdelningar och deras fyra tusen medlemmar är en orsak till att det händer saker. Arbetet med företagar- och företagsutveckling fortsätter. Parallellt med det pågår arbetet med minskat regelkrångel och byråkrati. Här behöver man öka takten.
När vi i LRF Gotland, tillsammans med andra föreningar och företag som arbetar med lantbruk och landsbygd, fick 350 besökare till vår "Gröna Framtidsdag" i höstas blev det en bekräftelse på att många i de gröna näringarna är beredda att se framåt och arbeta med de möjligheter som finns. Vi kommer fortsätta arbetet med att stimulera det gotländska näringslivet.

Det är en mycket tuff tid med snabba svängningar på marknaden.
Det går fort men det är spännande att följa den fortsatta utvecklingen. Omvärldsspaning är viktig för att veta vad som är på gång.
Lite spaning lite aning, ingen spaning ingen aning.
Gotländsk mat och dryck på bordet och bioenergi i tankarna.

Gott Nytt År
Läs mer om