Därför deltog jag inte i beslutet om länsrätterna
Rolf K Nilsson (M).
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Riksdagen ställde sig på torsdagen bakom regeringens förslag på hur organisationen av länsrätter bör se ut i framtiden. Den nya organisationen innebär att 23 länsrätter slås samman till tolv och att benämningen länsrätt ändras till förvaltningsrätt. Riksdagen och regeringen är av uppfattningen att sammanslagning av länsrätter är nödvändig för att kunna garantera en långsiktigt hög kvalitet och effektivitet.
I de stora dragen ställer jag mig bakom regeringens förslag. Däremot delar jag inte uppfattningen att länsrätten på Gotland slås samman med Stockholm och därmed försvinner från ön. Därför deltog jag inte heller i beslutet i torsdags.
Även om jag inte tycker om det får jag finna mig i att jag är i minoritet såväl inom Moderaterna som inom alliansen när det gäller länsrättens bevarande på Gotland. Jag har drivit frågan men har inte fått något gehör. Varken bland alliansens ledamöter i justitieutskottet eller upp i den moderata partiledningen. Svaren jag fått, såväl skriftligen som muntligt är de samma:
l Gotland är en av de minsta länsrätterna och avverkar inte mer än 800 mål per år. Ett önskat underlag för en domstol är mellan 6 000 och 10 000 mål för att kunna ha den organisation som krävs för att kunna bemöta över 500 måltyper. Ändras dessutom den allmänna forumregeln försvinner ytterligare mål.
l På Gotland hölls 22 förhandlingar på sjukhuset, utöver det var det 42 mål som det förekom muntlig förhandling. Flera av dessa förmodligen möjliga att genomföra videolänk. Det vill säga ett mycket begränsat antal muntliga förhandlingar. Domstolen har dessutom möjlighet att ta sig till Gotland om man bedömer det nödvändigt.
Något gehör för att länsrätten ska finnas kvar med anledning av Gotlands regionstatus har inte uppfattats som ett tillräckligt starkt argument.
Jag valde att inte delta i omröstningen därför att jag inte ville rösta för ett förslag som jag tycker är dåligt för Gotland. Men jag vill inte heller rösta mot min egen regering som jag sympatiserar med i den stora majoriteten av frågor som avgörs i Riksdagen.
Vi har tyvärr en praxis i riksdagen att skulle någon eller några ledamöter avvika från majoritetslinjen används detta av oppositionen för att misskreditera regeringen i försök att få till stånd en misstroendeomröstning. Frågan om länsrättens vara eller icke vara på Gotland är viktig - men i ett större sammanhang anser jag att det är viktigare att regeringen sitter säker. Om valet är en alliansregering eller att länsrätten på Gotland finns kvar faller mitt val på regeringen. Därför att fördelarna för Gotland och gotlänningarna är fler med den sittande regeringen än om socialdemokraterna med stödpartier skulle ta över - inkluderat en förlust av länsrätten.