Dags för samling på Gotland

Gotland2009-02-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I det regionala utvecklingsprogrammet för Gotland "Vision Gotland 2025", slås det fast att ett övergripande mål är att minst 65 000 invånare bor på Gotland. Det står också att "en förutsättning för hållbar utveckling på Gotland är att invånarantalet stiger. Genom att regionens intäkter via kommunalskatt och skatteutjämningssystem är direkt kopplat till antalet mantalsskrivna på Gotland, får en reducering av invånarantalet ett direkt genomslag på kommunens finanser" och därmed också på vår offentliga service och välfärd.

De senaste åren har Gotlands befolkning minskat, med några hundratal personer varje år, trots fina visioner och ambitioner. Vi måste få ökad inflyttning och ökat barnafödande. Att nå minst 65 000 invånare på Gotland, går inte av sig självt. Det kräver åtgärder och en konsekvent målstyrning mot att vi varje år måste bli fler personer på Gotland. Det går inte att vi var och varannan dag bromsar eller sätter stopp för nyetableringar och nysatsningar. Näringslivet måste stimuleras, inte bromsas. Det räcker inte att vi bara ibland är positiva till nya satsningar och projekt.

Vi måste mera konsekvent bedöma varje nysatsning eller projektidé och fråga oss: leder detta till att vi blir fler invånare på Gotland eller inte. Vi ska satsa vissa resurser på det som gör att vi blir några fler på Gotland och mycket resurser på det som gör att vi blir många fler. Vi kommer aldrig att bli 65 000 invånare om vi inte styr mot detta. Å andra sidan kan vi bli fler än 65 000 invånare, bara vi bestämmer oss för det och agerar därefter. Det handlar till exempel om att underlätta och stimulera företagandet, välkomna nyetableringar, förbättra kommunikationerna, prioritera barnfamiljer och så vidare.

Det behövs en ny attityd på Gotland. Där är det lämpligt att våra politiker går före, istället för tvärtom. Sluta käbbla internt på Gotland! Gör en samling över blockgränserna efter valet och inför den nya "gotlandsmodellen". Det är fullt möjligt. Det framförs att vanligt folk inte ska skriva arga insändare i tidningen, samtidigt som våra politiker och våra tre olika ledarsidor pucklar på varandra så gott det går, den ena veckan efter den andra, år ut och år in. Jag har uppfattat att våra politiker tycker lika i många av de viktiga frågorna, som betydelsen av nya företag på Gotland och bra kommunikationer. Vi har bildat föreningen Tillväxt Gotland. Det är bra, men det räcker inte!

I den bransch där jag är verksam är vi bra på att samverka. Det gäller till exempel Hushållningssällskapet, LRF och Almi. Här på Gotland driver vi projekten tillsammans och hjälps åt med att skapa en gynnsam utveckling för näringslivet på vår ö. Vi har olika resurser och kompetenser. Var och en bidrar med det som den organisationen är bäst på. På fastlandet är det tvärtom, där kör dessa tre organisationer ofta i direkt konkurrens med varandra, utan att samordna resurserna och utan att värdera vad det får för konsekvenser för våra företagare.

Värna Lövsta. I den politiska debatten har det diskuterats om att sälja Lövsta. Hur det ska drivas är en fråga för sig, men vi måste våga vara offensiva och satsa i den ekonomiska krisen, inte bara spara. Gotland behöver sitt Landsbygdscentrum på Lövsta. Vi ska utveckla inte avveckla. Landsbygdens näringar är starka på Gotland. Jag vill att de ska fortsätta att utvecklas, ge sysselsättning och inkomster. Inte bromsas!
Läs mer om