Dagis för vem och vilka? undrar besvärlig förälder
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag är inflyttad sedan några år tillbaka och numera småbarnsförälder. Jag bara undrar - vilka är dagis till för? Är det för att kommunens förskollärare, förskoleassistenter och barnskötare ska ha ett jobb att gå till?
Det är i alla fall inte anpassat till dagens servicesamhälle där gäster och kunder "kräver" längre och flexiblare arbetstider. Affärer har kvällsöppet, bensinmackar och hotell nattöppet. Till och med bankkontoren går mot samma trend och de traditionella "kontorstiderna" existerar inte längre. Lika lite som "industrisemestern"
Jag vill poängtera att vi inte är missnöjda med personalen för de kämpar på och försöker hitta lösningar men de lyder order från personer som inte behöver se till det praktiska.
Vi har i dagsläget ingen möjlighet att gå ner i tid utan båda parter arbetar heltid. Väldigt många arbetsplatser i svenska samhället har fått flexiblare arbetstider för att gynna gäster och kunder.
Är det inte dags att anpassa dagis och förskolor till det modernare samhället? Tror och hoppas ni att ni ska få hela släkter att flytta hit?
För det krävs att man har uppbackning från flera håll om man ska få ihop det med hämtnings- och lämningstider, ändrade öppethållande under 9(!) sommarveckor, 2-3 planeringsdagar per termin och till det kommer planeringstimmar. En dag VARJE månad stänger vårat dagis 15.45... Vem har slutat då? Alla affärer har åtminstone öppet 10-18. Dagis 6.30-17.30 (och då ska barnet vara lämnat respektive hämtat och ha lämnat dagis). Det går inte ihop.
Våra arbetsplatser har inte flexmöjligheter. Är det meningen att vi ska ta semester för att personalen ska planera?
På min arbetsplats är det alltid någon som får missa möten, planerings- och utbildningsdagar, för att sedan få informationen efteråt från dem som var där. Hos oss kan man inte låsa dörren, där är det öppet för att gästerna ska få den service de betalar för, när de behöver det.
Man pratar mycket om att det är viktigt med fasta rutiner för barn. Trots det så är det olika regler olika dagar och olika tider på året. Exempelvis får "15-timmarsbarn" bara vara på dagis 8-11 under jul- och sommarledigheten. Övriga årstider finns möjlighet till flexiblare schemaläggning. Med motivering att de inte ska äta för då krävs mer personal...
Ursäkta men vi betalar samma pris för vår dagisplats oavsett "service", hur många företag fungerar det på?
Det finns även en känsla av att vi föräldrar utnyttjar dagis. Jag kan bara svara för mig själv, men om jag hade haft ekonomisk möjlighet skulle jag utan tvekan välja att vara hemma med mina barn.
Jag har inte skaffat barn för att jag vill förvara dem på dagis mesta möjliga tid och jag har definitivt inte skaffat barn för att släkt och vänner ska vara back-up för att jag ska kunna utföra mitt jobb.
Fick förslag från vår rektor att be grannarna om hjälp...
Jag har inte skaffat barn för att grannarna ska hämta mina barn och hur lätt är det att hämta två små barn? Barn som man inte känner. Bara bilstolar är en hel vetenskap om man inte är van och jag har betalat för en plats och förväntar mig en del för de pengarna.
Man blir ombedd att försöka hålla barnen hemma under sommarveckor, teambildningsdagar och dylikt. Då är det ändå lite upp och ner. Nya fröknar, nya barn, vartannat år i hemmasocken, det andra i grannsocken. Rutiner är bra...
Jobbar man skift och går på på eftermiddagen/natten måste man få sova annan tid på dygnet än på natten och att lämna barn som ska ha rutiner olika tider varje dag fungerar inte.
På vårat dagis är det väldigt trångt. Minsta barnen håller i dagsläget till i de tänkta fritidslokalerna och fritidsbarnen i skolmatsalen... Innan dess var det bygdegården som gällde för minstingarna. Två flyttar på bara någon månad.
Det hör även till saken att skolan i fråga kostats på och rustats upp för många tusentals kronor och så håller den måttet i ett år innan den är för liten. Är inte det är helt otroligt? Nu är det förvisso inte skolans fel att den är för liten, för det är förskoleverksamheten i grannfastigheten som svämmat över, men att se den helheten när de planerar och samarbetar över gränserna borde inte vara omöjligt.
Nästan allt går att få fram med hjälp av statistik och det borde även detta göra. Se hur många barn som föds, var de bor och i vilka områden olika åldersklasser står för inflyttningen kan inte vara så svårt.
Vi har haft möten med personal och politiker men ingen kan svara på varför det blivit så och vad planen är för att göra något åt saken. Visst borde det finnas regler för hur många personer som får vistas i lokalerna även på ett dagis? Hur lokalerna ska vara utrustade för att kunna bedriva pedagogisk utbildning, för det är väl det det är, inte en förvaringsplats?