Att bryta beroendet av bilen tar tid, många som hela sitt vuxna liv alltid tagit bilen, har svårt att ändra sina vanor. Att ställa sej frågan:
Behöver jag ta bilen idag? ? Behöver jag ta den hela vägen, eller kan jag köra bara till bussen? Dessa frågor är ännu inte en vana för många Gotlänningar. För att ge människor tid att ställa om måste satsningen på kollektivtrafiken vara långsiktig. Den busstur man tagit till jobbet eller hem från träningen måste gå också nästa säsong.
För att förbättra ekonomin för trafiken bör man jobba offensivt istället för att försämra. Det behövs noggrannare analyser av människors resvanor, en gång var kollektivtrafiken uppbyggd efter LMs tider, idag är det lasarettet och arbetsplatser inom omsorg, handel och service som dominerar. Kartlägg deras tider, och anpassa stads och landsbygdstrafiken till varandra så att bytena fungerar. Tänk efter hur resvägarna går på olika tider av dygnet. Ska man behöva stå 35 minuter utanför en stängd busstation på kvällen väljer åtminstone jag lätt bilen. Samverka med andra tex hembygdsföreningar eller arbetsgivare för att marknadsföra bussen. Det är många som idag vill bidra till minskade koldioxidutsläpp.
Gotland är en ekokommun, tillsammans kan vi satsa på landsbygden, miljön och kollektivtrafiken.