Bra kvalitet, bra råvaror och tillagning på plats

Politiker. Lars Thomsson, P-O Jacobsson och Eva Nypelius var  glada över att kunna öppna dörren till ledningskontoret och bjuda in till både glögg och prat, till exempel om den nya logotypen.

Politiker. Lars Thomsson, P-O Jacobsson och Eva Nypelius var glada över att kunna öppna dörren till ledningskontoret och bjuda in till både glögg och prat, till exempel om den nya logotypen.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-10-10 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den mat som serveras i de kommunala matsalarna ska vara av bra kvalitet, vara tillagad från grunden med bra råvaror och i möjligaste mån även vara tillagad på plats. Målet ska också vara att använda så mycket närproducerat som möjligt och ta vara på att Gotland är en matproducerande region.

Maten som serveras i våra skolor, äldreboenden och sjukhus engagerar och berör. Det är bra.
Ett av skälen till att kommunen tagit initiativet till diskussionen om maten och att förändra organisationen är att vi inte klarar kvalitetskraven fullt ut på alla platser idag. Systemet med mat som transporteras och hålls varm alltför länge inte är acceptabelt, bland annat med tanke på att matens näringsvärde försämras och inte klarar dagens normer. För att nå ut med detta och för att få en diskussion om olika lösningar, genomförde kommunen i april ett antal dialoger med bred inbjudan till allmänheten.

Det har bidragit till en engagerad och bra diskussion och utifrån det har kommunstyrelsens arbetsutskott nu under höstens budgetavstämning beslutat att serviceförvaltningen, den förvaltning som har ansvar för måltidsförsörjningen i kommunen, ska få följande direktiv:
l Gotlands kommun ska inte övergå till ett storskaligt system med kyld mat produktion utan bibehålla en organisation med så många tillagningskök som möjligt.
l Användningen av halvfabrikat ska i möjligaste mån minskas och tillagning ske på plats i det lokala köket.
l I syfte att skapa underlag för jämförelser av både kvalitet och kostnader kan olika lösningar prövas.
l Upphandling av måltidsverksamhet ska i första hand ske i Fårösund och Garda. Därefter bör ytterligare upphandlingar ske för att få in fler privata entreprenörer.
l En översyn ska göras av logistik och transporter för att effektivisera verksamheten och minska transporter och varmhållningstider.
l Lösningen där mat tillagas centralt och levereras kyld kan vara ett komplement på mindre platser och är redan idag ett väl fungerande alternativ på till exempel Tingsbrogården.
l En plan för upprustning av de tillagningskök som finns idag ska tas fram.
l Satsning på kompetensutveckling av personalen skall ske.

Jag är stolt över att vi nu tagit detta beslut i politisk enighet. Det är en viljeinriktning där vi sätter fokus på kvalitet och användande av bra råvaror för att servera god och näringsriktig mat i kommunens verksamheter.
Miljön runt måltiden är också viktig liksom att maten serveras på ett trevligt sätt.
Det är ett beslut som bidrar till utvecklingen av matön Gotland!
Läs mer om