Om utgångspunkten för kommunen är att producera maximalt med miljövänlig energi på Gotland kommer diskussionen om avfall från livsmedelsindustri, restauranter och storhushåll och gödsel från mjölk och svingårdar att vara en viktig resurs.
Fallande priser på lantbruksprodukterna gör att lantbruksföretagare ser sig om efter nya produktionsmöjligheter. Energiproduktion från lantbruket är en intressant framtids möjlighet för en del. För att uppfylla de nationella miljömålen är det ett statligt intresse att utnyttja lantbruket som energileverantör. Genom att producera biogas kan flera miljökvalitetsmål uppnås. Förutom lägre koldioxidutsläpp och minskade luftföroreningar kan kväveläckaget minskas liksom försurningen.
Biogas kan framställas av bland annat : gödsel, avfall och grödor och avloppsslam.
Den energi som finns i slaktavfallet motsvarar vad som finns i 600 kubikmeter olja/år.
Gödseln från en gård med mjölkproduktion som har 100 kor motsvarar 100 kubikmeter olja/år.
Gödseln från en svingård med 1200 slaktsvinplatser motsvarar 100 kubikmeter olja/år.
Ett ton matavfall kan ge energi motsvarande 700 liter olja om den rötas till biogas.
Gasen kan förbrännas i en värmepanna genom att byta ut oljebrännaren.Gasen kan användas som bränsle till en motor som ger el och värme. Gasen kan renas och komprimeras för att användas som fordonsbränsle.
När man rötar slaktavfall, gödsel eller grödor får man dessutom ett värdefullt gödningsmedel.
Gotland har bra förutsättningar för biogasproduktion.
Avfall från livsmedelsföretagen. Över 300 mjölkproducerande gårdar som visserligen minskar i antal men som sannolikt håller samma antal kor framåt i tiden. De största gårdarna på Gotland är bland de största i Sverige och är relativt nybyggda.
Tio gårdar med 100 kor skulle kunna ge 10X 100 = 1000 kubikmeter olja.
Tio gårdar med 1200 slaktsvinsplatser 10X 100= 1000 kubikmeter olja.
Avfallet och 20 gårdar motsvarar nästan 3000 kubikmeter olja vilket skulle räcka för att köra över 1000 fordon på biogas och användas för att producera el och värme.
Till en början kan traktorerna köras på biogas liksom maskindrivna fordon i lantbruket.
Kollektivtrafiken och kommunens bilar skulle kunna köras på gasen från reningsverket i Visby som räcker till detta. Biogasanvändningen för bilar hänger på om det kan ordnas tankställen på centralorterna.
Turismen skulle kunna utnyttja den förstärkta EKO-profilen och peka på att det finns tankställen för biogas på ön för besökare som kör på biogas.
Konkurrensen hårdnar och priserna på lantbruksprodukter pressas allt mera.
Antalet gårdar minskar genom strukturförändring fortsättningsvis som hittills även om volymen djur och därmed gödsel bibehålls. Landsbygdsföretagen söker efter kompletterande verksamheter. Energiproduktion är en framtidsmöjlighet som blir intressant. En del landsbygdsföretag satsar på vindkraftverk. Andra på energi från flis, spannmål, halm och hampa. Biogas skulle kunna bli ett komplement för att producera el, värme och drivmedel.
I Jämtland invigdes för någon vecka sedan Norrlands tredje biogasanläggning.
På Gotland har det gjorts flera utredningar som visar att vi har bra möjligheter att utnyttja biogas. Kommer kommunen att agera eller har man beslutat att avstå från denna resurs?