Biogas för Gotland

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-03-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Klimatet håller på att förändras. Forskarna är i stort sett eniga om att utsläpp av växthusgaser från mänsklig verksamhet starkt bidrar till dessa förändringar och till den ökade medeltemperaturen på jorden.
Den viktigaste klimatpåverkande gasen är koldioxid och den huvudsakliga källan till utsläpp av koldioxid är förbränning av fossila bränslen. Enligt FN:s klimatpanel kan temperaturen komma att öka med upp till 6 grader mellan åren 1990 och 2100. Radikala och tidiga åtgärder behövs för att inte klimatförändringens ekonomiska och ekologiska följder skall bli katastrofala. Dessa åtgärder behöver sättas in på såväl global som nationell, regional och lokal nivå. Självfallet gäller det också för Gotland.

I vår gemensamma vision för hela Gotland är ett av de fem huvudmålen att Gotland skall vara en världsledande ö-region i miljö- och klimatfrågor. Kommunen har i detta syfte därför nu antagit en mycket ambitiös regional strategi för införande av biogas som ett ledande förnyelsebart fordonsbränsle på Gotland.

Gotland har nämligen mycket goda förutsättningar för lokal produktion av biogas eftersom vi har en väldigt stor jordbrukssektor och att det finns ganska mycket restprodukter på ön. Biogasen är också på stark frammarsch i Sverige. Många nya produktionsanläggningar växer fram och antalet mackar ökar stadigt. Regeringen har dessutom uttalat en målsättning att avskaffa fossila bilar till år 2030 och skall det lyckas så måste det till en kraftfull utveckling snarast.
Målsättningen i biogasstrategin är att Gotland ska som region sträva efter att andelen biogas som används som fordonsbränsle ökar. Målet är att nå 3 procent biogas av den totala förbrukningen av fordonsbränsle på Gotland till år 2012 och 8 procent till år 2015. Detta är en snabb utveckling till exempel jämfört med Linköping som efter 15 års införande nått till 6 procent biogasandel.

Den regionala biogasstrategin för Gotland kan sammanfattas i följande sex punkter.
1. Kommunen och andra offentliga verksamheter på Gotland ska sträva efter att anpassa det egna fordonsinnehavet och fordon inom transporter som upphandlas så att biogas kan användas som bränsle. Anpassning av fordon kan antingen ske vid nyanskaffning av fordon eller genom konvertering av befintlig fordonspark.
2. Lokal produktion av biogas ska eftersträvas. Ett viktigt argument är leveranssäkerheten. Samtidigt så bidrar det givetvis till en positiv regional utveckling att om vi själv kan producera vårat behov av fordonsbränsle.
3. Samarbete mellan aktörer på den gotländska marknaden ska eftersträvas.
Att introducera ett helt nytt fordonsbränsle ställer krav på att alla aktörer inom området samarbetar. Det gäller till exempel bilförsäljare, verkstäder, mackägare, producenter/distributörer av bränsle, transportföretag, åkerier, transportinköpare, bilpooler och sist men inte minst privata konsumenter.
4. Distribution av biogas som fordonsbränsle ska ske via etablerade bränsledistributörer eller via andra privata aktörer. Gotlands kommun ska inte distribuera eller sälja fordonsbränsle.
5. Kommunen och andra offentliga aktörer ska arbeta för att underlätta etablering och utbyggnad av en infrastruktur för distribution av biogas. Det är av avgörande betydelse att möjligheter att tanka biogas inte enbart koncentreras till enstaka tätorter.
6. Inför kommande upphandling av Gotlandstrafiken till fastlandet påverka aktörerna att välja ett gasalternativ.

Med denna fastslagna strategi så har kommunen tagit ett väldigt viktigt steg på vägen till att leda utvecklingen mot ett mera hållbart samhälle. Kommunens roll är främst att lägga fast den övergripande strategin i samverkan med andra samhällsaktörer och att skapa efterfrågan på marknaden genom att själva gå före och ställa om den egna fordonsparken till biogas. Det känns mycket bra att vi nu tagit detta avgörande steg.
1 Nm3 biogas = 1,0 lit diesel eller 1,1 lit bensin
I Sverige finns cirka 17 000 personbilar som drivs med biogas
Det finns drygt 100 tankställen, i huvudsak koncentrerade till södra Sverige
Biogasbilar har både bensintank och biogastank (volymen räcker cirka 30+30 mil)
Bränslekostnad för en biogasbil är ca 20 % lägre än för motsvarande bensinbil.
I inköp är en biogasbil mellan 10 000 och 30 000 kr dyrare än en jämförbar bensinbil.
Vissa bilmodeller går att konvertera till biogasdrift, kostnaden ligger kring 30 000 till 40 000 kronor
Biogas ger väsentligt lägre utsläpp av bland annat koldioxid, kväveoxider, svaveldioxid jämfört med diesel/bensin
Läs mer om