Elanvändningen för uppvärmning och nedkylning kan halveras! Lösningen är det mest miljövänliga man kan tänka sig, nämligen geoenergi, det som vanligen kallas berg-, mark- och sjövärme. Redan förra året levererade geoenergin netto 10 TWh motsvarande vad Barsebäcks reaktorer stod för sista året. Vindkraften levererade strax under 1 TWh.
Geoenergi syns inte, stör inte miljön och är 100-procentigt förnyelsebar. Med 20 meters mellanrum skulle hål kunna borras i hela Sverige eller som professorn i energilagring Olof Andersson vid Lunds tekniska högskola säger: "Sverige har i marken och bergen lika stor energiresurs som Norge har i oljan."
Utvecklingen inom geoenergi har när det gäller enfamiljshus gått snabbt. Aldrig har så många hål borrats i den svenska marken som de senaste åren. Cirka 50000 hål per år, vilket innebär att branschen omsätter 2-3 miljarder kronor årligen, samtidigt som vi tillför samhället ytterligare terawattimmar med helt förnybar energi.
Under Göran Perssons regering skrev Oljekommissionen ett PM, som presenterades för ett år sedan. Nu har Fredrik Reinfeldts regering skickat ut detta PM på remiss. Geotec, som är Borrentreprenörernas Branschorganisation, är en av de organisationer som Näringsdepartementet tillfrågat för ett yttrande.
Det är positivt, men också självklart att vi ska få vara med och säga ifrån när det gäller vår framtida energianvändning. Det är däremot förvånande att "Oljekommissionens PM" inte med ett ord nämner geoenergi som ett alternativ till oljan. Därför yrkar vi som branschorganisation att alla de fakta som finns blir officiell statistik och till fullo används, samt menar vi att "Vägen mot ett oljefritt Sverige" i mycket stor utsträckning kan genomföras med geoenergi. Det är det ekonomiskt och miljömässigt bästa alternativet.
Vi hävdar och kan påvisa att värmepumpar genom geoenergi helt kan ta bort oljeanvändandet vid uppvärmning av i princip alla lokaler och bostäder. Vi hävdar också att användandet av elenergi vid uppvärmning och nedkylning av lokaler och bostäder kan halveras. Miljövinster med en markant minskning av koldioxidutsläpp blir resultatet. Vi yrkar att värmepumpar med geoenergi miljömässigt klassas i nivå med vattenkraft, solenergi och vindkraft.
Efter en debattartikel i Dagens Industri (mars 2007) där professor Olof Andersson och Geotecs ombudsman Anders Nelson påtalade vilseledande fakta från Energimyndigheten, har myndigheten svarat i Dagens Industri och erkänt att de har fel vad gäller statistiken och vad gäller miljöpåverkan. De lovar också att rätta till detta.
Ett forskningsprogram som startats av ELFORSK och utförts av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, CIT Energy Management och Institutionen för installationsteknik på Chalmers Tekniska Högskola visar tydligt att värmepumpar är bäst för miljön.
Forskningen pekar på sex olika typer av miljönedsmutsning;
- Växthuseffekten
- Försurning
- Övergödning
- Marknära ozon(NO)
- Marknära ozon(flyktiga kolväten)
- Partiklar.
Värmepumpar står för under 5 procent nedsmutsning på samtliga sex områden.
Fjärrvärme står för mellan 25 och 55 procent inom fem av typer. Kan endast jämföras med värmepump när det gäller marknära ozon, NO. El, som i huvudsak är vatten- och kärnkraft, står för under 10 procent på samtliga sex typer. Pellets står för 80-90 procent inom fem av typerna. Påverkar endast växthuseffekten med under 10 procent. Ved står för 100 procent inom fyra områden och runt 50 procent på partiklar och 10 procent på växthuseffekten. Olja står för 100 procent för växthuseffekten, under 5 procent för marknära ozon, NO, ca 75 procent för partiklar och runt 50 procent på övriga tre. Naturgas står för 75 procent för växthuseffekten och under 10 procent på övriga fem.
Frågan om hur stor mängd geoenergi som används är av stor betydelse eftersom den är direkt relaterad till de miljöpolitiska målen. Om 10 TWh geoenergi ersätter eldningsolja sparas ca 1 miljon kubikmeter per år. Omräknat till utsläpp av koldioxid blir det ungefärligen 2,3 miljoner ton av vårt totala utsläpp på ca 65. Detta motsvarar ca 3,5 procent.
Sverige kan bli ett oljefritt land med geoenergi. Och dessutom med en totalt förnybar energikälla.