Barn måste prioriteras även i nedskärningstider

Gotland2009-01-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kommunen och polisen har nyligen skrivit på en överenskommelse om samverkan för ökad trygghet på Gotland. Det är ett mycket bra, ambitiöst och engagerat dokument, som bl.a. handlar om hur man ska arbeta brottsförebyggande när det gäller ungdomar.

Men då är det viktigt att detta arbete går hand i hand med att det finns tillräckliga resurser i barnomsorg och skola. Därför går det aktuella förslaget om nedskärningar helt emot det förebyggande arbetet. För det räcker inte med att arbeta med ungdomarna. Det måste börja mycket tidigare. Att barn har tillgång till vuxna som ser dem som individer. Det är viktigt för alla barn, men särskilt viktigt för de som av olika skäl har en utsatt situation. Att det också finns tillräckligt med vuxna som ser och kan förhindra mobbningstendenser.

Finns inte resurserna kan det få allvarliga följder i framtiden - följder som kostar samhället mycket mer pengar än det skulle kosta att ha kvar personal idag. Patrik Pelasio, som regelbundet kommer hit och föreläser i skolorna tillsammans med Emerich Roth kostade samhället 10 miljoner kronor under några år, på grund av sin kriminalitet. Hade han fått den hjälp han behövt i skolan hade det sannolikt kunnat motverkas.

I år fyller FN:s Barnkonvention 20 år. Den är ett folkrättsligt bindande dokument, som ska följas av både stat och kommun. Med anledning av de stora nedskärningarna som planeras för skola och barnomsorg vill jag påminna om vad som står i två artiklar i Barnkonventionen.
Artikel 3 handlar om att barnets bästa alltid ska komma i första rummet, när olika beslut tas och Artikel 4 att man till det yttersta av sina resurser ska förverkliga barnets rättigheter.

Jag kan förstå att vissa neddragningar kan behöva göras när barnkullarna minskar, men absolut inte så mycket som nu aviserats. Jag har också förståelse för att det inte är lätt för politiker att ta beslut om budget, när det är nedgång i ekonomin. Men då är det ännu viktigare att tänka på det som står i Barnkonventionen. Att man verkligen ser till det yttersta av kommunens resurser. Att man frågar sig om det inte går att dra in pengar på något annat. Rädda Barnen har länge hävdat, också i ett medborgarförslag, att barnkonsekvensanalyser bör införas i kommunen. Att verkligen fråga sig vilka konsekvenser olika beslut får för våra barn och unga. Att därmed se ekonomin i ett större perspektiv än bara varje sektor för sig.
För det kan vara så att de nedskärningar som man gör nu kommer att leda till mycket större kostnader i framtiden. Därför bör man tänka ett varv till och ordentligt undersöka helheten och då se om det inte går att skära ned på något annat inom kommunen.

FN:s Barnkonvention innebär att barn måste prioriteras - även i kärva tider. Det är då kommunen visar var den står.
Till slut vill jag ge en eloge till kommunen för två viktiga beslut som ligger helt i linje med Rädda Barnens arbete för barns rättigheter. Barnahuset som snart kommer att öppnas och det nybildade ungdomsrådet.
Läs mer om