Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De senaste åren har gårdsförsäljning blivit alltmer populärt runt om i Sverige. Egenproducerade ostar, hantverk och honung i lantlig miljö lockar både lokalbefolkning och turister. Samtidigt som semesterlediga väljer att handla småskaligt framställda produkter i sin närmiljö har också förutsättningar för svensk vinproduktion förändrats. Förbättrade framställningsmetoder och utveckling av nya druvsorter har gjort Sverige till ett vinproducerande land. Förutom att gårdsförsäljning av vin är ett trevligt inslag på landsbygden innebär det också möjlighet för företagande och turism att utvecklas, inte minst här på Gotland där vi redan i dagsläget har ett flertal gårdar som producerar vin. Det finns dock vissa hinder.Det svenska alkoholmonopolet skapar stora problem för landets vinproducenter. Även om det står vem som helst fritt att producera alkohol så har företagarna inom branschen mycket små möjligheter att säja sina produkter på den svenska markanden. Systembolagets monopol är utformat så att utbudet måste motsvara ett tvärsnitt av viner från hela världen. Inget land eller producent får diskrimineras. Detta, i kombination med att Systembolaget endast köper in större kvantiteter än en liten nyetablerad vinproducent kan leverera, gör det mycket svårt för Sveriges vinproducenter att sälja till svenska konsumenter.Försvarare av ett strikt alkoholmonopol menar att gårdsförsäljning gör alkohol mer tillgängligt. Detta argument faller på sin egen orimlighet. Vin som produceras i små kvantiteter kostar avsevärt mer än massproducerade importviner från Systembolaget, försäljningsställena är också per definition mer perifert placerade. Erfarenheter från Finland visar dessutom att gårdsförsäljningen av vin står för mindre än en promille av den totala konsumtionen. Att tillåta gårdsförsäljning innebär inte heller att man underlättar för minderåriga att få tag på alkohol. Samma regler och former av tillsyn som råder gällande övrig alkoholförsäljning måste givetvis gälla och kontrolleras även om försäljning sker direkt från vingården.Sverige är idag det enda landet inom EU där man inte kan köpa vin och andra alkoholhaltiga drycker direkt från den lokala producenten. Ett lättande på detta förbud skulle inte bara ge svenska vinproducenter samma förutsättningar som sina europeiska kollegor, utan även innebära flera andra fördelar. Småföretagandet skulle stärkas och turismen skulle gynnas. Eftersom vinproduktion ofta sker utanför storstadsområdena innebär detta även en förbättrad arbetsmarknad på landsbygden då växande och välmående företag samt ökad turism skapar fler jobb. Att handla direkt av producenten innebär också fördelar för miljön genom att fördyrande mellanled och långa transporter blir överflödiga.Om Sverige skall kunna behålla en levande landsbygd där lantbrukare skall kunna leva på sin egen produktion krävs att jordbrukssektorn utvecklas och finner nya verksamhetsområden. Vi kan skapa bättre förutsättningar för svensk vinproduktion att utvecklas genom att tillåta gårdsförsäljning. Därför finns det mycket att vinna på att tillåta gårdsförsäljning av vin, inte minst ur ett gotländskt perspektiv.