Avreglering riskerar förstöra Gotlandstrafiken
Kommunikation. Vad får regeringens beslut för effekter för gotlänningar och gods? Arkivfoto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är idag inte lönsamt att enbart på marknadsmässiga villkor få det önskvärda trafikutbudet till och från Gotland som garanterar även resmöjligheter under så kallad lågsäsong. Staten har därför beslutat att stödja trafiken ekonomiskt men till skydd för samhällsekonomin upprättades samtidigt föreskrifter för alla andra som ville trafikera Gotland. Vem som helst har rätt att när som helst börja trafikera och konkurrera. Men inte på ett sätt som uppenbart skadar samhällsekonomin och därför infördes begränsningen om att man i så fall måste trafikera Gotland från det svenska fastlandet minst fem dagar i veckan. Några begränsningar på trafik för till exempel Lettland fanns det inte.
Genom regeringens beslut finns inte detta skydd längre vilket öppnar upp för att andra aktörer ska kunna köra lönsam sommartrafik utan att behöva ta ansvar för den olönsamma delen. Staten tvingas därmed ta ett större ekonomiskt ansvar för att upprätthålla samma olönsamma trafik. Eftersom statens plånbok är begränsad - detta är skattade pengar - måste det medföra att Gotlandstrafiken kan vänta sig försämrade villkor. För att Gotlandstrafiken ska fungera krävs ett helhetstänkande så att den fungerar bra både under hög- och lågsäsong liksom för person- och godstransporter.
Trafiken fungerar idag på ett bra sätt men det finns stora utmaningar i framtiden. Hittills har strategin för gotländska politiker varit att vara eniga i de krav som ställs på regeringen för att få en fungerande trafik.
Vi tror att detta är en förutsättning för att kunna få framgångsrika förhandlingar mellan regionen Gotland och staten Sverige om finansieringen av båttrafiken. Den hastigt uppkomna förändringen som förändrar förutsättningarna totalt för rederier som vill trafikera mellan Gotland och fastlandet har knappt diskuterats i en bred politisk krets, än mindre finns det enighet kring om detta är ett bra sätt att få fler aktörer in i Gotlandstrafiken eller om detta kommer att leda till kraftigt försämrade villkor för den trafik som vi vill ska bedrivas utanför den lönsamma högsäsongen. Vi uppmanar därför kommunstyrelsens ordförande på Gotland att ta initiativ till en bred dialog kring denna fråga så att de gotländska politikerna kan stå enade när kraven på vår trafik ska framföras i samband med den förestående upphandlingen.
Utan förhastade beslut bör vi noga utreda hur Gotlandstrafiken kan utvecklas och säkerställas framöver. Att agera så som regeringen nu gjorde, utan vidare konsekvensanalys, är helt oacceptabelt och intygar om en ideologiskt driven experimentvilja som kan komma att stå gotlänningarna dyrt.