Även skolorna har något att lära
Stort intresse. - Intresset från eleverna är större än förväntat, säger Katarina Blom i När Friskolas intresseförening. Hon räknar med att de flesta av de elever som går i skolan i dag kommer att finnas kvar när friskolan öppnar till hösten. Arkivfoto: TOBIAS WALLSTRÖM
Foto: Tobias Wallström
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vårt urval för värdering och jämförelser begränsas när vi inte sett flera olika skolor. Vi får följa vårt barns nivå utifrån senaste utvecklingssamtalet och relatera det till lärarens omdöme om målen. ALLT är subjektiva bedömningar. Barnet ska individuellt relatera till sin "utvecklingskurva".
Skolan som helhet borde relatera utvecklingsnivån till hjärnans/kroppens förmåga. Varför börja läsa vid 7-års ålder? Varför ska så mycket in i högstadiet?
Mig veterligen finns inget stöd för att detta är lämpliga åldrar, utan tvärtom!
Anlägg en isbana mitt i sommaren! Det går - men det blir väldigt dyrt! Den försvinner snabbt - vad finns kvar?
Jag vill att vi ska samtala om skolan, om skolan på Gotland i synnerhet. Det är dags att gå till handling. Att handla är lättare i ett samtalsklimat präglat av ödmjukhet och kreativitet!
Jag har sju barn i åldrarna 7 till 24 år. Jag har följt dem genom de flesta former inom skolorganisationen
Jag har arbetat som lärare, företrädelsevis i musik, och är inte behörig eftersom jag läste musik utomlands.
Jag har varit engagerad i föräldraråd och styrelser. Jag har ett stort intresse i hur människan fungerar fysiskt, mentalt, socialt med mera.
Mina yngsta barn har gått i skola i Stockholm, Huddinge och på Gotland. De trivs verkligen i sina skolor här!
De har konstaterat att kunskapsnivåerna och förväntade prestationer har skiljt sig, upp till två år. Stämmer för övrigt med mina egna högst ovetenskapliga studier. Ett återkommande samtalsämne hemma då min man har sitt första barn i skolan. Han har alltid arbetat med produktutveckling och tillverkning och belyser alltid skolan från annat perspektiv.
Upplever barnen skolan som en meningsfull tid?
Skolans roll i samhället har förändrats, har innehållet har förändrats i takt med samhället? Många barn saknar kopplingen mellan skolan - kunskap - värdet eller användbarheten av kunskap. Skolan har präglats av en tro på absolut likformighet, kan bottna i en feltolkning av begreppet alla har lika värde!
Dessutom har skolan i vissa fall helt spelat ut sin roll som förmedlare av sakkunskap!
Lena Celion skrev om styrkortet. Det som "glömdes" bort av Lena och kommunen i sina skrifter var att den viktigaste faktorn för en framgångsrik skola var en tydlig och stark ledare!
Om man nu tror på den statliga utredning som lågt till grund för talet om detta. Politikerna har ett ansvar men läraren och rektor har suveränitet i det pedagogiska arbetet, ta inte ansvaret från dem! Se rektorerna som vd. En vd som inte fullgör sitt jobb blir oftast inte så långlivad. Jag tror inte det blir problem med resultatbonusar...
Hjärnforskningen har gjort enorma framsteg om hur hjärnan fungera, om inlärning och påverkan! Kunskaper som till största del verkar ha gått skolan spårlöst förbi! Om vi vuxna inte tar till oss kunskap, kan vi då förvänta oss att barn gör det? Var vår skola för dålig på att lära oss omsätta kunskap till praktisk handling?
Här är mina trossatser för skolans arbete:
l Ta bort alla mentala bromsklossar och stoppskyltar som finns! Det är det första som skolan på Gotland borde ägna sig åt. Flytta på dem som även besitter dessa egenskaper rent fysiskt sett.
l De flesta barn klarar av att uppnå de rena kunskapsmålen för årskurs 9 innan de gått ut 6an! Barn är inte dumma. Vi har vår största inlärningspotential innan vi går in i puberteten! Sen ska vi bara fylla ut lite, utveckla visdom, erfarenhet med mera. Om man nu ska spetsa till det.
l Det går att kombinera stor kunskapsinhämtning med utmärkt skolklimat, trivsel, vänlighet och omtänksamhet!
l Skippa prestige, trångsynthet, bevakningen av egenintresse. "Alla måste vara överens annars kan vi inte göra något" etc.
l Tillit och tilltro till barnen och ungdomarna! De äger framtiden. De kanske vill skapa ett annorlunda samhälle, nya yrken eller kanske ta bort några. Barn kan lära av varandra, barn förstår hur barn tänker. Barn kan se nya lösningar på gamla tal. Snacka om pedagogik på hög nivå!
l Öppna för nytänkande och annorlunda former! Alla former behövs. Stora och små skolor, på stad och land, "rutiga" och "randiga" skolor.
Ekonomin är inget hinder snarare en väg till nya organisationsformer!
Variationsmöjligheterna är enorma! De flesta hinder är vårt eget "EGO".
En del måste rivas för att nytt ska byggas!
Det finns en bra verktygslåda efter de forskningsarbeten som gjort och görs när det gäller människans mentala förmågor. Öppna den, prova alla verktyg för att finna barnens utvecklingspotential!
Det enda som vi vet riktigt säker om framtiden är att vi faktiskt inte har en aning om vad den kommer att bjuda på!
Kreativitet och nyfikenhet behövs, kombinera med klokhet och omtänksamhet samt en stor anpassningsförmåga. Det är ett måste för framtiden.